Да се грижиш за дома е по-трудно,отколкото да ходиш на работа

По-добре на работа отколкото вкъщи

Да се грижиш за дома е по-трудно,отколкото да ходиш на работа

Да бъдеш домакиня е по-трудно и уморително, отколкото да ходиш на работа, сочи американско изследване, цитирано от в. "Дейли телеграф".

 

Учени от университета в Питсбърг стигнаха го заключението, че тревогите по домашните задължения като почистването на къщата, сметките или ремонтът на колата, са по-вредни за сърцето от ходенете на работа всеки ден. Изследването е направено сред 100 работещи жени и мъже.

 

Резултатите показват, че хората с много домашни задължения са със значително по-високо кръвно налягане от тези, които оставят всички подобни грижи на партньора. Това означава, че не самите задачи, а стресът как да се справиш с тях предизвиква проблемите. Кръвното се вдига най-много от притеснения как да успееш да изчистиш къщата, да сготвиш, да напазаруваш. Следващите стресиращи задачи са ремонтът на колата, а също и да бъдат платени сметките и да бъде спазен семейният бюджет.

 

Само грижите за децата и за домашни любимци нямат отрицателен ефект върху здравето. Макар и някои изследвания да показаха, че движението при домакинстване е полезно за сърцето, много специалисти мислят, че монотонният характер на чистенето и другите задължения по-скоро увеличават кръвното налягане.

 

По-стресираща е отговорността, че задачите трябва да бъдат свършени, а не времето, което ще отнемат. БТА

 

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay