Как да се справим с психометричния тест

Отговорът е един - като бъдем искрени

Как да се справим с психометричния тест

Много от компаниите у нас вече използват така наречените "психометрични тестове”, за да изберат най-добрите кандидати за своите свободни позиции. Тези тестове измерват личностните качества, нагласи и интереси на кандидатстващия, като благодарение на тях, HR-ите могат да съставят дългосрочна прогноза за поведението и професионалното развитие на интервюирания.

Най-важният фактор при тези тестове е истината. Лъжите и недомлъвките си личат от километри, а освен това, психометричните тестове могат да покажат, дали този пост е подходящ за кандидата. Ако той дава грешни отговори, може да се класира за позиция, която всъщност съвсем не отговаря на възможностите и качествата му.

В тестовете присъстват и подвеждащи въпроси. Според психолозите, те са там, за да разкрият доколко интервюираният е искрен. Както знаем - никой не е перфектен, а тези въпроси показват точно това. Всички грешим, а вашите отговори съвсем искрено трябва да го показват. По този начин ще покажете, че може да ви се има доверие.

Друг добър съвет е да се избягва умишленото пропускане на въпроси или повече от три отговори "не знам”. По този начин кандидатът изразява безразличие или изглежда сякаш крие нещо. Вече споменахме за важността на истината при психометричните тестове - повярвайте в нея.

Преди да се явите на такъв тест, можете да намерите примерни такива онлайн. Добре е да бъдете психически подготвени за това, което ви очаква на интервюто.

След като резултатите са налице, без значение дали ще бъдете наети, или не, имате правото да поискате обратна връзка. Това е една безценна възможност да разберете малко повече за себе си като личност и да откриете професиите, които ви прилягат най-много.

2 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



6
Не е посочен 29.06.2012|16:34
Добри са да, аз досега съм правила един такъв на едно интерв' и ми беше много интересно. Смея да твърдя, че бях напълно искрена, и това ми помогна за втория етап.
5
Не е посочен 29.06.2012|16:33
И на тестове и на интервюта, най-важното е да бъдеш искрен! Мисля, че това винаги ще е в позлва както на интервюиращия, така и на интервюирания.
4
Не е посочен 29.06.2012|15:24
За съжаление, у нас рядко се правят такива тестове, а според мен те са от изключително значение за по-пълнокръвното разбиране на всеки в колектива и за по-точното му позициониране.
3
Не е посочен 29.06.2012|14:39
тези тестове са напълно измислено , само се подиграват с хората, които си търсят работа
2
Не е посочен 29.06.2012|14:22
хвърляме се през терасата , ако греши , животът е свършил :)
1
Не е посочен 29.06.2012|14:10
Ако един прост или изобщо някакъв "психометрични тест" може да каже дали аз съм способен или не съм способен за една работа - добре, мога да го приема, ами ако тестът сгреши, какво правим?
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay