Стратегически поискано повишение

4 стратегии за заплата по-голяма от тази на колегите в офиса

Стратегически поискано повишение

Изследване в Мадрид от професора по икономика Едуардо Перес Асенжо сочи, че щастието на работа не зависи от големината на заплатата, а от това дали вземаме повече, или по-малко от колегите в офиса. Според него решението не е в мисълта, че ако работим по-усърдно, ще дойде момент, в който заплатите ни ще се изравнят. Подобна стратегия би довела до още по-голямо разочарование, a какъв е смисълът да се пренатоварваме, ако не знаем какъв ще е крайният резултат със сигурност? 

Добрата новина е, че все пак има стратегии, които да ни вдигнат заплатата.

Обмислете много добре желаната сума
Не използвайте сайтове за изчисляване на заплата. Данните там не винаги са надеждни. Хубаво е да разучите (ако можете) приходите на компанията, в която работите, както и да се посъветвате с възможно най-много приятели и познати, които се развиват във вашата сфера.

Изберете подходящото време
За да поискате повишение, трябва да сте натрупали достатъчно суперлативи в офиса и ако това ви е първото повишение в тази фирма, е желателно да имате поне една година стаж в нея. От друга страна, ако сте на това работно място по-дълго време, не говори добре за вас, ако отидете 3 месеца след последното повишение да искате още пари. Моментът, в който ще почукате на врата на шефа и ще поискате по-голяма заплата, трябва да е стратегически подбран.

Научете се да продавате себе си
Не тялото, а уменията си. Бъдете сигурни, че искате висока заплата, защото сте я заслужили, а не защото трябва да погасите заема си. Изтъкнете постиженията си през последната година. Вашата работа е вдигнала рейтинга на компанията и имате право на трайно възнаграждение.

Никога не се отказвайте
Това обаче не означава, че след като веднъж ви е отказано повишение, трябва да тичате до офиса на управителя през седмица. Просто не приемайте "не” за отговор. Когато ви се откаже, научете каква е причината. Попитайте как да подобрите работата си и как бихте могли да си заслужите повече пари. Добрият мениджър винаги би бил коректен към вас и ще ви покаже пътя към успеха. Покриете ли неговите изисквания, той сам ще ви предложи повишение. 

6 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



5
Не е посочен 29.10.2012|15:01
Много е трудно в днешно време да можеш да поискаш повишение. Виждате каква криза сме - хората се оправдават с това, че има проблеми в икономиката, но дали е така - те си знаят...
4
Не е посочен 29.10.2012|14:21
Да, тази тема е толкова дъвкана и обсъждане, че вече става досадна навсякъде да я пишат, още повече, че е крайно неприложима в нашата действителност.
3
Не е посочен 29.10.2012|11:53
Честно казано, ако един ден имам възможността да поискам увеличение на заплата си, това ще са едни доста полезни съвети. На този етап е безсмислено.
2
Не е посочен 29.10.2012|11:52
У нас и да искаш и да можеш да знаеш, как да поискаш увеличение има редица тъпанарски фактори, които може да те спрат - едното от които е, да не виждаш никога шефа си :)
1
Не е посочен 29.10.2012|11:52
Сто пъти я обсъждахме тази тема с повишението и казахме още сто, че в България реалността е различна. Тук трудно може да се спазариш за повишение, защото или ще бъдеш уволнен или ще бъдеш игнориран.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay