Когато нейният портфейл е по-дебел от неговия

Достатъчно дорасли ли са мъжете, за да приемат финансовото превъзходство на половинката си?

Когато нейният портфейл е по-дебел от неговия

Лято. Младо семейство планира дългоочакваната почивка. Той е развълнуван и нетърпелив, подготвен с проучванията от поне 2 месеца и ентусиазирано предлага популярен курорт в една от съседните ни страни. Тя е изтощена от ежедневната работа в офиса. Подхвърля, че могат да заминат за... Малдивите. Премиите й позволяват.

Възможно ли е след такава сцена те да останат заедно? Достатъчно освободени ли са днешните мъже, за да приемат спокойно по-доброто финансово положение на половинката си?

"Успял мъж е този, който печели повече, отколкото жена му може да изхарчи", гласи популярна житейска мъдрост, от която се поучават не една и две Евини щерки. Но във валута ли се измерва постигнатото от силния пол? Никой ли не се впечатлява от грижовността на един баща и съпруг, готварските му умения или пък тези в областта "направи си сам"? Със сигурност жените въздишат по тези своеобразни супермени, но дали поставят т.нар. духовно над материалното? А по-интересното: самите мъже правят ли го?

Самоуважението на мачовците не позволява да приемат водещата роля на жената в семейството. Подчиняват се на патриархални ценности, установени преди стотици, дори хиляди години, според които мъжът е този, чието задължение е да се грижи за прехраната и благосъстоянието на близките си. Така е било още в каменната ера, в която силният пол е устройвал дома, ловувал е, постепенно е откривал огъня, сечивата, земеделието и всички други новости, чрез които е олекотявал семейния бит.

Е, днес вече сме излезли от пещерите, но превъзходството на мъжа е останало. Според установените норми той е "силният пол", следователно всички значими действия му се полагат по право. Законите, обаче, са създадени за да се променят и нарушават. И щом ние, жените, пледираме за независимост и равноправие, то трябва да научим мъжете си да се примиряват с понякога по-доброто ни социално и финансово положение. Може би мъжете се плашат от осъществяването на онази поговорка, че който плаща, той поръчва музиката. Страхуват се, че с добре осигурена жена до тях, ще загубят авторитета си като "глава на семейството". Но тук вече идва ролята на дамата, която, ако обича благоверния си, трябва да се откаже от използването на парите като коз. Защото, макар и фактор, финикийските знаци не са най-важни в отношенията между двама души. Да, говоря за любовта. Онова явление, което събира и разделя хората, определя човешки съдби, решава трудности и противоречия. В "Ерата на златотърсачките", в която живеем, с пълна сила важи твърдението, че когато се появи подходящият мъж, няма абсолютно никакво значение какъв цвят е Бентлито му. Но и любовта е жива, само се огледайте около себе си.

В духа на темата за събирането, напълно (или не толкова) логично ще подхванем и противоположната такава. Една от най-стабилните холивудски двойки обяви, че се разделя. А само преди година бяха подновили брачните си клетви. Дженифър Лопес и Марк Антъни бяха щастливо женени цели 7 години. Но явно вече е време всеки да поеме по своя път. Все още не е ясно какви са причините, довели до решението за развод. Не е тайна, обаче, че Джей Ло непрестанно се развива и печели по-голяма популярност от съпруга си. Хитова певица, успешна актриса, собственик на империя за красота и аромати, а до преди няколко години притежател на моден бранд. Една стопроцентова бизнес дама. Напълно е възможно Антъни да не е издържал на славата й. В медиите се тиражират безброй версии, една от които е ревността на певеца. Според източници, той дори забранявал на бившата си изгора да носи провокативни дрехи. Често подобни прояви са резултат от липсата на самочувствие и жажда за внимание. И нищо чудно раздялата между двамата да е поредният пример за т.нар. непреодолимо разминаване между социалните статуси.

"Можеш да загубиш много пари, докато преследваш жени, но никога няма да загубиш жена, докато преследваш пари." Светът прелива от подобни мъдрости, посветени на любовта на слабия пол към всички форми на финикийските знаци. Явно така е устроен - жените да са тези, които да се радват на лесно придобити средства. Не мъжете. Но повтарям: в съвременното общество всички сме равни. Без значение от пол, раса или сексуална ориентация. И щом една дама е по-добре платена, значи има защо. А мъжът? Той просто трябва да се примири и да го приеме. Без злоба, без завист, без ниско самочувствие. Защото, както казахме, за истинската любов граници няма.

49 4
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 25.07.2011|15:46
: ) Страхотен поглед към темата! Браво :))
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay