Топ 8: Негативните страни на фрийлансърската дейност

Да, има и такива!

Топ 8: Негативните страни на фрийлансърската дейност

Да бъдеш нечий шеф безспорно е най-сладката професия. Но когато работиш сам за себе си, това вече е свобода. Да работиш по свой собствен график. Потенциалната печалба да е само за теб. Да се водиш по графици, но когато ги нарушиш, да няма порицание. Да отлагаш работата за следващия ден, след като не можеш да я свършиш през днешния. И всичко това да ти доставя удоволствие.

От друга страна, хората биха помислили, че това е нехранимайство и че по цял ден нищо не се прави. Това, което те не знаят, обаче, е, че обикновено работата от дома е много по-трудна, отколкото тази в офис.

Замисляли ли сте се, че хората с обикновени професии почти винаги са заети? Случвало ли ви се е, когато искате да излезете да пийнете по нещо, или има някакво мероприятие, на което искате да отидете, те да не могат да се отзоват... Причината е, че гонят някакви срокове и работят за пари. Фрийлансърите обаче не работят за сумата в края на месеца. В тази професия се изисква нещо специално в човека, който ще я практикува. И преди да сте помислили, че това е идеалната професия и тази, както всяка друга, си има отрицателни страни. Ето осем от тях :

Да бъдеш фрийлансър отнема време
Много грешите, ако си мислите, че ще станете успешен фрийлансър за една нощ. Или за две. Докато достигнете целта ще минат 1- 2 години, а понякога и повече. За да ви вземат хората насериозно, трябва да си извоювате достатъчно клиенти и да се потрудите доста. Необходима е упоритост, не става с магическа пръчица. Ще направите пари, но не първата седмица или месец. Трябва да се поизпотите и да вложите средства, чак тогава ще видите резултата.

Да си създадеш репутация е трудно
Като цяло репутацията е много важна както в професионален, така и в личен план. В самостоятелната ви работа репутацията, може да се каже, е вашият кредитен рейтинг. Иначе казано, доверието изгражда репутацията. Отнема доста време, но не се отказвайте, не затривайте потенциала си само защото сте изпаднали в затруднение.

Не е никак лесно
Не е лесно да се работи на свободна практика. Това си е ангажираност, отдаденост, постоянство. Колкото и привлекателно да звучи идеята за работа от вкъщи, разбира се, трябва да имате и желание да я свършите. Фактът, че си у дома невинаги позволява да се насладим на момента, защото сме затрупани с работа.

Стрес
Изготвянето на списъци с клиенти и предоставянето на търсеното качество не е лесно начинание. Това е, бих казала, стресиращо. Постоянно ще стоите на тръни относно средствата си. Ще успеете ли да изплатите ипотеката на жилището за този месец? Ще можете ли да свършите това или онова? Това си е истинско психическо натоварване за вас самите, както и за семейството ви.

Топ 8: Негативните страни на фрийлансърската дейност

Не всеки успява
Грешно е хората да смятат, че професията на фрийлансър е лесна и всички могат да се справят с нея. Онова, специалното качество у човека, за което споменах малко по-горе е именно етика, талант. Да притежават способност да направят нещо подобно и най-вече да имат силата за това. Запомнете, не всеки притежава необходимото, не всеки е роден за тази професия!

Липсва постоянство
В началото ще имате клиенти тук и там. Ще сте разпокъсани. Това е стресиращо. Когато най-накрая откриете клиенти, които ще ви дават сигурна работа, ще ви бъде и по-спокойно и по-удобно. Тогава идва удоволствието от работата.

Някои хора стават заядливи
Не всеки обича да работи от вкъщи. Родителите ви може да кажат, че е грубо да нямате детегледачка за малките деца през лятото, когато на тях им се налага да работят, а вие им ги поверите. Вие също работите – работите от дома си, докато децата ви тичат и щуреят около вас. Не може да се откажете да работите заради играта на малките, защото другият вариант е да работите по-късно.

Човек никога не е наистина на работа
Не сте на работа. Вие сте у дома. Дишайте. Можете да работите в продължение на дни, така че да облекчите натоварването и да имате малко свободно време. Но вие чувствате, че трябва да се работи. Може да се скъсате от работа през уикенда просто защото не можете да спрете. Но все пак не сте на работа . Не сте!

Изглежда, че да бъдеш фрийлансър не е никак лесно. Обратно на представите на хората, че това е безделничество, това на практика е една доста стресираща, напрегната, отговорна и трудна професия. В интернет пространството фрийлансърството е представено като нещо лесно, удобно и приятно, но тези 8 отрицателни черти показват и тъмната страна на работата. Нека се замислим и прочетем повече, преди да злорадстваме и да бъдем одиозни.  

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay