Американската мечта: Възможност или напразна надежда?

Истории на имигранти, които така и не успяват да стигнат до Щатите

Американската мечта: Възможност или напразна надежда?

Значението на така наречената "Американска мечта” от години е поставянo под въпрос. Мигрантите, които се насочват към Съединените щати с ясна визия за по-добро бъдеще, невинаги го получават.

Затова един фотографски проект цели да разкаже именно историите на хората, които емигрират в търсене на път към един обикновен и по-спокоен живот, но намеренията им се провалят.

Някои от тях разбират, че нищо няма да бъде такова каквото са си представяли, още щом стъпят на американска земя. Други така и не успяват да се доберат до нея…

Голяма част от мигрантите от различни части на света се опитват да стигнат до крайната дестинация без документи. По пътя си те често стават жертва на сексуално или друг вид насилие.

Мексико е една от държавите, която "изпраща” голям брой емигранти в САЩ. Въпреки че двете държави са съседни една на друга, преминаването на границата не е толкова лесна задача. Тя крие опасности като нарушаване на човешките права както от организирани банди, така и от властите, които следят за контрола по границата.

Al otro lado del sueño ("Другата страна на американската мечта”) е проект на Никола Фриоли, чрез който фотографът разказва отделните истории на хора, които са решили да се спасят от мизерията и бедността в собствената си държава. Успяват ли обаче да го направят или за тях американската мечта се превръща просто в една неосъществима илюзия?

Повечето от хората, които ще видите, са снимани на територията на Мексико, което показва, че техният опит за пресичане на американската граница се оказва неуспешен.

Американската мечта: Възможност или напразна надежда?

Теофило Сантос Ривера е на 42 години от Панама. Става жертва на насилие от страна на очевидно ксенофобски настроена банда, докато се опитва да се добере до Америка. След като скача от покрива на влак, който е в движение, наранява краката си.

Освен това страда от цироза на черния дроб и има рак. През 2014 години лекарите му дават само 40 дни живот. Целта му е да успее да види децата и внуците си, които са в САЩ, за да си вземе довиждане.

Американската мечта: Възможност или напразна надежда?

Мариана е на 29 години от Хондурас. Тя се опитва да стигне до Съединените щети през Мексико заедно със свой познат, но става жертва на нападение по пътя си. За щастие успява да се спаси от опит за изнасилване.

Спътникът й е пребит, когато прави опит да я защити. Откарана е в болница в един от всички 31 мексикански щата - Табаско. След това следва престой в други три болници, но така и не й е направена операцията, от която се нуждае.

Американската мечта: Възможност или напразна надежда?

Армандо, Салвадор. Дестинацията му е САЩ, но вместо това е депортиран в най-северния щат на Мексико - Долна Калифорния. Заловен е във влак, който минава през страната.

След това прави втори опит, но при качването си във влака пада и вследствие на нараняванията, се налага ръката му да бъде ампутирана.

Американската мечта: Възможност или напразна надежда?

Това е раницата на 21-годишния Салвадор Санто. Вътре е открит телефонният номер на негов роднина в Хондурас. Според официални данни през 2013 година в Мексико са регистрирани 3600 отвличания. За сравнение - през 2012 те са 1259.

Американската мечта: Възможност или напразна надежда?

Тази жена и двете й деца се крият зад надпис, за да останат анонимни и да запазят сигурността си. Съобщението гласи: "Работих с трафиканти на дрога в Хондурас, за да мога да издържам семейството си. Дойде момент обаче, в който трябваше да замина, за да осигуря безопасността на децата си”.

Американската мечта: Възможност или напразна надежда?

Шапката принадлежи на съпруга на Лидия от Хондурас, който намира смъртта си по време на пътуване с влак. Това е единствената вещ, която полицията връща на жената, заедно с мъртвото тяло на съпруга й.

Американската мечта: Възможност или напразна надежда?

Гонзало навършва 22 години по време на "пътешествието” си без документи в Мексико. Семейството му, което се намира в Хондурас, силно се надява, че той ще успее да стигне до Америка.

Чрез фотографския проект, мъжът изпраща съобщение до съпругата и 9-месечния си син: "Лорена, Рафаела, липсвате ми страшно много. Ще се върна скоро”.

Американската мечта: Възможност или напразна надежда?

Янифер - 8-годишна, от Гватемала. Катастрофа в Чиапас, причинена от спукана гума на камьона, в който пътуват, нанася тежки травми върху момичето и 12-годишната му сестричка. Те пътуват заедно с още 11 души, а единственият, който загива при инцидента, е шофьорът на камьона.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay