Акага: За 6 години фестивалът A to jazz се наложи като едно от най-чаканите летни събития

Групата не вижда разлика между нашите и чуждите джаз фестивали.

Акага: За 6 години фестивалът A to jazz се наложи като едно от най-чаканите летни събития

От първи до трети юли тази година за шести пореден път в Южния парк ще се проведе A to jazz festival. Тази година организаторите са ни подготвили много изненади. Те ще ни зарадват с участието на Ник Уест, Даян Рийвс, Бранфорд Марсалис, идващ с квартета си и специалния им гост Кърт Елинг, Derek Brown BEATBox Sax. Има, разбира се и български изпълнители. Сред тях са група Акага. Това е една от най-популярните български групи, сформирана още през 1992 г. от студенти от Националната музикална академия. Музиката им е комбинация от фюжън-джаз, фънк, фоклорна музика, реге, соул и дори хип-хоп. Вижте какво ни споделиха те.

Здравейте, Вие сте участвали на много престижни джаз фестивали, включително сте ни представяли и извън България. Кой е последният, на който бяхте, и какви Ви бяха впечатленията?

Здравейте, за толкова години наистина сме имали удоволствието да участваме в много фестивали у нас и чужбина. Последният, на който сме взели участие, е джаз-фестивалът в Клайпеда (Литва), на който бяхме поканени на юбилейното 20-то издание и бяхме очаровани от цялостната организация и програма, която бяха подготвили домакините.

Акага: За 6 години фестивалът A to jazz се наложи като едно от най-чаканите летни събития

Каква е разликата между чуждестранните джаз фестивали и нашите?

Както казах вече, ние сме участвали в много фестивали и определено не виждам разлика между нашите и чуждите. И у нас вече всичко се прави на много високо ниво, и тук се канят страхотни артисти, и най-вече публиката, която присъства на подобен форум, е отбрана и качествена.

Какво очаквате от шестото издание на A to jazz festival?

С удоволствие приехме поканата на A to jazz, защото за 6 години фестивалът се наложи като едно от най-чаканите летни събития и според нашето скромно мнение няма конкуренция сред събитията, които съпътстват лятото в София.

Акага: За 6 години фестивалът A to jazz се наложи като едно от най-чаканите летни събития

Не мога да не Ви попитам и относно "Libido project", осъществен съвместно с класическите музиканти от Quarto Quartet. Разкажете малко повече за този нетрадиционен проект.


Това е най-новият ни проект, който представихме на 17.05  тази година в НДК. Някои от парчетата ще представим и на публиката на A to jazz. 

 

Смятате ли да има и други подобни инициативи? Правили сте дует с Дичо, Графа, Спенс и други. Какво да очакваме в бъдеще?

За бъдещето можем да си пожелаем да сме живи и здрави и със сигурност ще имаме още много проекти, с които се надяваме да зарадваме публиката.

Автор: Теодора Георгиева


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay