Жените жирафи: В плен на традиция, превърнала се в атракция

Жените жирафи са от племето падонг, което е известно със своите причудливи разбирания за красота

Обожаваме снимки от миналото! Сякаш черно-белите изображения ни телепортират в друг свят - непознат, но любопитен.

Намерихме кадри, правени през 1935 година в Лондон. Те проследяват ежедневието на т.нар. "жени жирафи", които са попаднали в града като гостуващи циркови артисти от Бирма (дн. Мианмар). Дамите имат метални пръстени около вратовете си, защото така повеляват традициите на тяното племе, в което всички са с дълги вратове.

Като съвсем обикновени момичета обаче, те се разхождат, обядват в заведение, играят карти и дори празнуват 21-вия рожден ден на една от тях.

Жените жирафи: В плен на традиция, превърнала се в атракция

Жените жирафи: В плен на традиция, превърнала се в атракция

Интересни са реакциите на случайните минувачи, увековечени на тези снимки. Хората се вторачват в жените жирафи, сякаш са животни от изчезнал вид. Джентълмените на този кадър, например, гледат момичетата с нескрито любопитство.

Жените жирафи: В плен на традиция, превърнала се в атракция

Жените жирафи са от племето падонг, което е известно със своите причудливи разбирания за красота. Още като съвсем малки, 5-годишните момиченца се сдобиват с месингова спирала около шията си. Когато детето порасне, тя се заменя с по-голяма.

Броят на пръстените в нея достига 25 преди сватбата, а цялото това украшение тежи до 9 килограма. Дължината на шията пък обикновено е 30-35 см.

Престижът и социалното положение на семейството са тясно свързани с броя на обръчите около шията на дъщерята. Той е и гаранция, че момичето ще бъде поискано от порядъчен съпруг.

Това е важно, тъй като на жените не им е позволено да сключват брак с човек, който не принадлежи към племето падонг. Тоест изборът не е голям.

Жените жирафи: В плен на традиция, превърнала се в атракция

Една от хипотезите за тази странна традиция търси причините в далечното минало. Може би жените са започнали да слагат метални спирали около врата си, за да се предпазват от зъбите на тригрите.

Има и много други митове, свързани с обичая на племето с дълги вратове падонг. Истината обаче е една: вратовете им изобщо не се удължават! Всъщност украшението тежи толкова много, че деформира раменете, което пък създава илюзия, че шията е по-дълга.

Най-устойчивото вярване, свързано с жените жирафи е, че при отстраняване на спиралата, вратът на жената ще се скърши. Дори се е смятало, че традицията повелява всяка дама да има такъв "аксесоар" на шията си, за да може да бъде наказана с моментална смърт, ако изневери. И за да не я хареса мъж от друго племе, тъй като няма как с такъв врат да я намери за привлекателна.

Научни изследвания, придружени с рентгенови снимки, развенчават мита за фаталния край. Единственото последствие от махането на пръстените е чувството на дискомфорт, тъй като вратът дълги години е бил поддържан от тях.

Освен на шията си, хората от племето падонг поставят такива украшения на ръцете и краката си. Те са изработени от мед или бамбук.

Жените жирафи: В плен на традиция, превърнала се в атракция

Племето падонг обитава Източен Мианмар (със старо име Бирма) и наброява около 7000 души. 300 от тях са емигрирали в Тайланд и са получили статут на бежанци, но реално нямат тайландско гражданство. По тази причина нямат право на здравеопазване, образование или работа.

Същевременно тайландското правителство не им позволява да напускат пределите на страната, тъй като им отказва визи. По този начин членовете на племето остават в плен на собствената си традиция, превърнала се в атракция за чужденците.

Те живеят в три села, намиращи се в провинция Mae Hong Son. Районът е официална туристическа дестинация, но в него могат да се видят предимно жени, които се занимават със занаяти. Причината за това е, че мъжете от племето прекарват дълги часове в лов или обработване на полета с ориз.

Именно интересът на чужденците към традициите на това племе обаче е основен източник на прехрана.

За още любопитни истории станете част от Jenite.bg във фейсбук!

24 3
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



13
Не е посочен 12.10.2013|16:42
Интересно, каква ли е смъртта за изневяра ?
12
Не е посочен 11.10.2013|17:19
Направо ми е гадно, като ги гледам. Но това си е тяхна традиция, трябва да се увжава
11
Не е посочен 11.10.2013|17:09
Ужасно си е.
10
Не е посочен 11.10.2013|16:28
Горките жени, сигурно е голямо мъчение, дори и да се правипостепенно.
9
Не е посочен 11.10.2013|16:09
И аз това се чудя и не ми го побира главата.
8
Не е посочен 11.10.2013|16:08
Наистина изглеждат много зле.
7
Не е посочен 11.10.2013|15:58
Това не е ли опасно за вратовете им.
6
Не е посочен 11.10.2013|15:49
Според мен е голямо мъчение за тези жени да носят тези пръстени около врата си, мен лично биха ме хванали лудите. Не знам каква е тази представа за красота.
5
Не е посочен 11.10.2013|14:25
това е ужасно! не бих искала да живея в свят,в който ме задължават да имам такива традиции
4
Не е посочен 11.10.2013|14:21
И аз бях чувала, че ако им се махне накита умират, а това не било вярно. Макар че това с бързото убийство при изневяра звучи наистина много зле.
3
Не е посочен 11.10.2013|14:17
Това звучи зверско направо, но от друга страна си е някакъв вид традиция. Чувала съм, че освен чисто естетическата страна на тези украшения те служат и като защита от нападения на големите котки, които убиват жертвата си, атакувайки я там.
2
Не е посочен 11.10.2013|14:08
Това е ужасно и като ти свикне вратът да е прикрепен с това чудо, ако го махнеш ти се чупи вратът и си отиваш, истински ужас е това.
1
Не е посочен 11.10.2013|13:59
Ужас, що за извратена традиция е това ???
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay