Заобичай се, ако обичаш!

Михаела Петрова търси персоналното щастие с помощта на един йога учител и двама мъже

Заобичай се, ако обичаш!

Какво е щастието и как да го постигнем? Това може би е въпросът, чийто отговор се търси с настойчивостта, с която алхимикът се опитва да узнае формулата, превръщаща материята в злато. Че и с по-голяма. През последните няколко години високотехнологичният Западен свят, пренаситен на материални усещания и преживявания, започна да търси отговора на този фундаментален въпрос в различните източни духовни учения и философии.

Сякаш западнякът се измори от съдържанието на алкохол, наркотици, жажда за кариера, безспирни партита и стрес – фактори, към които организмът не само привиква, но и се пристрастява. Модерният човек май най-сетне реши да потърси изгубената си някъде из дебрите на големия, шумен град душа и да я върне там, където ѝ е мястото.

Дали обаче, обръщайки се към древните учения на източните духовни гурута, ще успее, или Еволюцията го е превърнала в съвсем нов вид?

Отговорите на този въпрос е потърсила популярната лайфстайл журналистка и писателка Михаела Петрова. Може би я познавате като едно от лицата на сп. "Егоист" или като част от редакторския екип на сп. "ЕVA". Нейна е и книгата "Секс, любов и други глаголи", заради която си спечели имидж на родната Кари Брадшоу, изследваща дебрите на усложнените взаимоотношения между мъжа и жената през 21 век.

Преди месец Михаела представи втората си книга "Агент на Нищото", която започва с края на една голяма любов и началото на пътя на духовното израстване, по който героинята поема, водена от един индийски йога учител, практикуващ в България.

Както самата тя отбеляза, "Агент на нищото" изобщо не е книга за секса, а нагледна илюстрация на пътуването на една модерна жена отвън навътре, към самата нея.

Разбира се, тя не е сама – по пътя си среща няколко мъже, които се превръщат в ключови фигури в това приключение. Или както нагледно обсянява корицата, в тази книга има "една любов, един йога и разни бохеми за разкош".


Заобичай се, ако обичаш!Доколко "Агент на Нищото" е биографична книга и доколко - просто метафорична фикция?
Изживяванията са ми познати, болките - изстрадани и отговорите на въпросите за смисъла на партньорството - търсени при всяка една близост, тоест в голяма степен има биографичен момент. Както съм споменала в началото, единствено разговорите с индийския учител са на запис и са предадени буквално. Става дума за Пракаш Белвал, при когото ходих на йога в продължение на три години. А него съдбата го праща в България, след като извършва безумието да наруши семейните традиции, женейки се за българка.

И макар в началото да нямах намерение да стигам до философски прозрения, през годините те станаха естествена част от разговорите ни, докато "сухожилията се опъваха и кокалите пукаха”. Другата биографична истина е свързана частично с житието и битието ми като редактор в лайфстайл списания.

От една страна, винаги съм била съгласна да бъда част от съвременния градски живот, имам отношение към модните тенденции, обожавам съвременните технологии, харесва ми да бъда медиатор на нов тип взаимоотношения. От друга – често съм изпитвала чувството, че "никой не ме разбира”, че трябва да правя компромис с убежденията си, когато общувам със света. Не и когато общувам с белия лист.

Истина е, че онова в главата ми, въобще не се връзваше с реалния живот. И това ме изпълваше с досада. Понякога се депресирах, а знаех, че не бива, защото всичко, в което вярвах, ми носеше искрено усещане за щастие. Но дисхармонията бе налице. Онова, което творчески съм компилирала, са мъжките образи от двете, или може би трите емоционални връзки на героинята ми. Тя също е малко схематизирана и може би донякъде метафорична. Една много голяма част от моя вътрешен свят въобще не е обект на този разказ. Много леко загатвам за това към финала.


Докато човек чете книгата, някак губи представа за времето, в което е написана: от една страна ти говориш за времената, в които все още си била редактор в "Егоист", от друга - читателят има чувството, че събитията се развиват в настоящето. В кой етап от живота си я писа?

Бележките и наблюденията на героинята, без въобще да подозирам, че ще станат част от такава книга, може би отиват някъде 7 години назад. А от момента, в който направих записите с йога учителя Пракаш, също изминаха 4 години, докато реша какво да правя с тях. Би могло да се каже, че вмъкнах Facebook за актуалност. Това е съвсем нормално – "Секс, любов и други глаголи” е продукт на търсения в продължение на 20 години, така че този път съм направо "бърза, смела, сръчна”. Но времето по принцип не е хронологично. Често се случва по отношение на нещо да пораснем "на няколко века” за секунди, а за други неща – да продължаваме да я караме като бавноразвиващи се. В този смисъл, времето въобще не е от значение.

"Агент на Нищото" не е просто книга за секса и съвременната жена: тя проследява духовното израстване на лирическата героиня Мия. Каква всъщност е цялостната ѝ идея, какво точно се опитваш да кажеш и покажеш, илюстрирайки тази женска метаморфоза?
"Агент на нищото” въобще не е книга за секса. Той присъства, както си присъства и в живота, в някакви пропорции, които понякога бухват маята на емоциите, друг път я спихват. Ала категорично страстта не беше обект на изследване, за разлика от първата книга. Бих предпочела всеки да намери някакви отговори на въпроси, които си е задавал – не само за взаимоотношенията, а именно за духовния ни път, за взаимоотношенията ни с целия свят, които са в абсолютна, макар и несъзнавана хармония и синхрон с нашата вътрешна самооценка.

Когато закопнеем да бъдем обичани, истинският копнеж, на душата ни, е най-сетне да се заобичаме сами, ако обичаме. Тогава светът става различно място, брат, както казва и "индийчето”.

Това ли е всъщност формулата за щастие: да се заобичаш отвътре?

Може да се каже. Това, което се твърди, че е у нас, съвсем не е случайно, но малко хора схващат какво е всъщност. Да си вътре в теб – това е смисълът на понятието "божественост". Не случайно заглавието е "Агент на нищото" и не случайно учителят не казва какво е "нищото". Той иска да го откриеш сам. Това "нищо" е всичко, защото става въпрос за полето на всички възможности и за умението да влизаш в ежедневието, когато си в допир с духа си. Тази връзка е достъпна за всеки. Важното е да се научиш да влизаш "у дома" и да наблюдаваш света от там. Тогава външните фактори спират да ти влияят и тогава всъщност осъзнаваш колко много любов има около теб.

Винаги ли става така, че една жена в живота си първо трябва да премине през един трагичен Господин Розов, за да "узрее" и да започне да "бачка върху партньорството" с някой Младеж с добавена стойност?

Не. Въобще не е задължително. Ако една жена иска зряло и готино партньорство, това са два от най-глупавите стереотипни типажа. Просто при единия няма контрол, а при другия – държи контрола, но и в двата случая това обслужва егото. Нито едните, нито другите отношения могат да я направят по-зряла, или пък намерила формулата на щастието. Те на практика са едно и също нещо. Тя само крепи баланса. И още по-интересното е, че духовният учител не противоречи на свободната ѝ воля – той ѝ подсказва изходите, но докато тя е заслепена от собствената си игра, той повтаря единствено, че може да прави нещата "и така, и така”.

И не защото е меркантилен и му изняся да я гледа така заблудена, а именно защото е духовен учител – те оценяват свободната ни воля. Подсказват, но ако нямаме очи да видим и чуем, ще ни казват: "Каквото ти кажеш, това е. Бъди щастлива от него и толкова”. Затова е вкаран и виртуалният образ на т.нар. "муза” като коректив на всички останали мушмороци.

Коя е най-комичната ти случка с мъж?

Имало едно време двама млади, които три дни яли пили и се веселили и по някое време разбрали, че междувременно са се взели. Их, че хубаво им станало, днес там, утре тук, вдъхновявали се по цели нощи, на сутринта той ставал, за да си рисува картините, тя за да си прави репортажите и така неусетно минали цели 13 дни, ама от онези, при които имаш усещането, че са изминали 13 години.

И тогава той ѝ звъннал, понеже довечера щели да ходят на премиера на близък приятел, и ѝ казал, "А бе, какво ще кажеш да си останем само приятели?". А тя толкова работа имала в момента, че му казала: "Да бе, ОК!" и затворила телефона. Секунди по-късно осъзнала, че ей-сега, току-що, ни в клин, ни в ръкав, точно когато се затваря броя на вестника, той ѝ съобщил, че я зарязва. Е, бива ли такива работи?!

И взела че вдигнала телефона, набрала го и попитала: "А това означава ли, че няма да ходим на премиера тази вечер?"
"Ами, ако искаш, ти отиди", казал ѝ той тогава, а тя му отговорила: "Ми, де да знам, май ми е мъчно и няма да отида."

Месец и много сълзи и алкохол по-късно, отново след една премиера, нямало как, седнали с приятели отново в кръчма. И тя флиртувала с всички, то се знае, а той отишъл да изпрати някаква девойка и се върнал. И тогава тя станала, облякла се, извикала го навън, той послушно дошъл, с лекичко наведена глава. Тя го помолила, ако обича да се обърне. Обърнал се, какво да я прави. Тя го ритнала по дупето и си тръгнала. От този ден нататък, много повече от 13 години, това е най-добрият ѝ приятел
ever.

Иска ми се да завърша срещата си с Михаела Петрова с един пасаж от блога ѝ, който обяснява нещата така:


Много бях изчела, изписала, изслушала за Живота, Вселената и всичко останало все в компании на себеподобни. Много уиски бях изпила, с много хора се бяхме уважавали  над шкембе чорба в пет сутринта, за това че сме умни, чак гениални, и как затова се намерихме.  Ту се намирахме, ту се губехме, но бяхме "над тези неща”. Това бе нашето усещане, че сме много готини, яки пичове и пички. А хората, които не живееха като нас, ни изглеждаха бездуховни сиви мишки. Попаднах при Пракаш  малко преди да се вкаменя – онова усещане, че няма смисъл да казваш и да правиш нищо, защото така и няма смисъл. Твоето усилие е сизифовски труд. Дори и сизифовски не е - само се потиш, вдъхновяваш, тъпчеш на едно място и нищо не помръдва. Много други неща причиняват болка в този свят, но влезе ли в това състояние човек, в крайна сметка стига до идеята да изключи шалтера. Този сценарий не ми изнасяше, а се чувствах безсилна да му се противопоставя. Като водовъртеж е – влече те толкова силно, че само изключително мощна мобилизация на силите, равностойна на чудо, може да те издърпа от неизбежното.

Така или иначе, навих се да ходя на йога, с огромна насмешка към себе си. Един вид, хайде да видим това с какво ще помогне...

В крайна сметка научих как се изключва шалтера, така че да останеш жив, че и жизнен дори,  чисто технически.  С "влизане в Нищото". Малка смърт и ново раждане всеки ден. В екстремни ситуации - двойна доза. Това малко парченце спасение си взех аз от необятната вселена на "тиру-лиру"-то на йогите. И когато Пракаш забеляза, че ми се удава сравнително лесно, ми даде и титлата  "Агент на нищото". Разбира се, с ехо от дълго отекващ смях след това. 

 

57 4
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



66
Не е посочен 11.01.2012|17:49
Мисля да я прочета ... вижда ми се интересна
65
Не е посочен 11.01.2012|17:03
"...често съм изпитвала чувството, че "никой не ме разбира”, че трябва да правя компромис с убежденията си, когато общувам със света. Не и когато общувам с белия лист."Препоръчвам терапията с белият лист на всеки,който се чувства объркан и ядосан....да напише всичко,което бушува в главата му и съм сигурна,че ще му олекне
64
Не е посочен 11.01.2012|16:52
приятелката ме обича да чете .. мисля да и направя подарък с тази книга
63
Не е посочен 11.01.2012|16:52
Всичко ще е ок ако ти си ок с самият себе си ... в противин случай е ужасно
62
Не е посочен 11.01.2012|16:16
за да си окм с другите трябва да си ок със себе си, иначе е гадно
61
Не е посочен 11.01.2012|16:15
не може да се уважаваш а да не се обичаш, според мен двете неща са свързани
60
Не е посочен 11.01.2012|15:15
Ще му хвърля един поглед и аз тогава
59
Не е посочен 11.01.2012|15:08
статията е много силна наистина.
58
Не е посочен 11.01.2012|15:07
и да има самоуважение
57
Не е посочен 11.01.2012|14:56
Може би ще е добра- статията е обнадеждаваща.
56
Не е посочен 11.01.2012|14:52
Пълен с цветове плакат:)
55
Не е посочен 11.01.2012|14:51
Да, и на мен много ми харесва:)
54
Не е посочен 11.01.2012|14:44
Текстът от блога е супер!
53
Не е посочен 11.01.2012|14:43
Ха, как така се уважаваш, а не се обичаш?:)
52
Не е посочен 11.01.2012|14:40
комплексът не води до нищо добро
51
Не е посочен 11.01.2012|14:40
вярно е, че човек за да обича трябва първо даобича себе си
50
Не е посочен 11.01.2012|14:39
Уважението е много важно, но е препоръчително и да се обичаш.
49
Не е посочен 11.01.2012|14:30
не се обичам, но се уважавам;Р
48
Не е посочен 11.01.2012|14:25
И аз....сега тъкмо съм в тази насока:)
47
Не е посочен 11.01.2012|14:13
Ще си я купя задължително тази книга:)
46
Не е посочен 11.01.2012|14:13
радваш ли се на умността си, иване
45
Не е посочен 11.01.2012|14:12
западнякъ може да се е изморил, но източният тип?
44
Не е посочен 11.01.2012|14:03
И много зареждаща.
43
Не е посочен 11.01.2012|13:16
Тя си ми е слънце
42
Не е посочен 11.01.2012|12:51
Чудесна статия, много съдържателна.
41
Не е посочен 11.01.2012|12:50
За сдъжаление понякога любовта не е достатъчна да се пребори с някои тежки пороци.
40
Не е посочен 11.01.2012|12:49
Или по-скоро късметлия с такава жена!
39
Не е посочен 11.01.2012|12:38
Ще накарам жена ми да я прочете и после да ми я разкаже .... не съм ли умен ?
38
Не е посочен 11.01.2012|12:37
Предполагам че ще е интересна книга
37
Не е посочен 11.01.2012|12:07
Каквато е нагласата и мисленето- това и е насреща:)
36
Не е посочен 11.01.2012|11:47
по мъжки -храната му е майката :)
35
Не е посочен 11.01.2012|11:42
Това ще е едно добро четиво и то българско.
34
Не е посочен 11.01.2012|11:40
хахаха и там да
33
Не е посочен 11.01.2012|11:32
абе всичко е в мозъка -начина ,по който човек мисли
32
Не е посочен 11.01.2012|11:31
в секса му е майката :П
31
Не е посочен 11.01.2012|11:17
любовта е по-силна от всичко
30
Не е посочен 11.01.2012|11:16
Всичко,от което имаме нужда, е любов.Любовта е причината мъжът и жената да останат заедно година след година,да преодоляват свадите и да имат деца.
29
Не е посочен 11.01.2012|11:15
И на мееееееен :)
28
Не е посочен 11.01.2012|11:13
"Нейна е и книгата "Секс, любов и други глаголи", заради която си спечели имидж на родната Кари Брадшоу"-нямам търпение да си я взема
27
Не е посочен 11.01.2012|11:10
стига сте говорили з ашоколад ,че ми се прияде :)
26
Не е посочен 11.01.2012|11:05
тя явно излива душата си на тези страници,заслужава уважение
25
Не е посочен 11.01.2012|11:04
Красимира и аз мисля да пробвам :)
24
Не е посочен 11.01.2012|11:04
и на мен много ми хареса статията,не съм чела нито първата,нито втората книга,но със сигурност ще го направя
23
Не е посочен 11.01.2012|10:56
статията ми хареса,жената има страхотен поглед над нещата
22
Не е посочен 11.01.2012|10:52
Или сладолед :)
21
Не е посочен 11.01.2012|10:47
и един шоколад ми стига ,за да съм щастлива :)
20
Не е посочен 11.01.2012|10:45
и не само с нея :)
19
Не е посочен 11.01.2012|10:38
много добре адашке :)
18
Не е посочен 11.01.2012|10:36
Аз съм фен на йогата - действа невероятно на нервната система!
17
Не е посочен 11.01.2012|10:28
имам нужда и аз от йога :)
16
Не е посочен 11.01.2012|10:17
можеш да намериш щастие в много други неща , не само йогата
15
Не е посочен 11.01.2012|10:15
време ни е де ама айде! ;)
14
Не е посочен 11.01.2012|10:14
Беше страхооотно списание да!
13
Не е посочен 11.01.2012|10:09
Напълно съм съгласна!
12
Не е посочен 11.01.2012|10:09
хаха ,Валя къртиш
11
Не е посочен 11.01.2012|10:06
В глава без мисъл едва ли. Не е само до йогата:)
10
Не е посочен 11.01.2012|10:04
По скоро мъж, младеж едва ли:)
9
Не е посочен 11.01.2012|10:03
йогата прави чудеса
8
Не е посочен 11.01.2012|09:54
Обаче редактор в "Егоист" си е сериозна препоръка на авторката:)
7
Не е посочен 11.01.2012|09:54
Младеж с добавена стойност? - хих, актуално търсене:)
6
Не е посочен 11.01.2012|09:52
права е жената -трябва да се заобичаме
5
Не е посочен 11.01.2012|09:38
Аа, винаги става така - колкото повече даваш, повече и да получиш, уви:(
4
Не е посочен 11.01.2012|09:37
Хареса ми много плаката, Нов вече рядко има бохеми и наистина са за разкош;)
3
Не е посочен 11.01.2012|09:26
Животът е един безкраен кръговрат, а любовта е като извор, колкото повече даваш, толкова повече получаваш и можеш да дадеш, поне така твърди световно известната писателка Луиз Хей, а що се отнася до щастието - когато обичаш и си обичан, то само долита до теб, като птица без крила....
2
Не е посочен 11.01.2012|09:17
Мисля, че книгата много ще си заслужава. Много се чувстват така в днешно време...
1
Не е посочен 11.01.2012|09:16
Дисхармонията е налице постоянно ,защото съвременният човек все повече и повече се разкъсва между забързващия свят и личното си аз, което иска спокойствие...
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay