Изкуството да се снимаш сама и гола (18+)

Флора П. разказва как се правят голи автoпортрети на открито и каква е разликата между порнографията и артистичната голота

В интернет попаднахме на красивите снимки, които виждате тук, и възторжено си зададохме два въпроса: "Кой е талантливият фотограф?", "А как се казва красивата жена и защо досега не сме чували името ѝ като модел?".

Оказа се, че отговорът е един и същ - Флора П. Фотограф. И модел. При това такъв, който по никакъв начин не се притеснява от голотата си. Намира я за съвсем естествена и умее да я пресъздаде по начин, съвсем различен от повечето голи снимки, които сме свикнали да виждаме.

Свързахме се с невероятната Флора, а тя търпеливо отговори на всички наши въпроси относно нестандартното си творчество. И така, днес имаме огромното удоволствие да ви я представим в целия ѝ блясък.

Пожелаваме ви интересни минути с интервюто, а още снимки можете да разгледате в нашата галерия.

Ще ни разкажеш ли накратко за себе си. Откъде идваш и къде искаш да стигнеш? 
На 29 години съм и съм родом от Австрия. Пътувам много, тъй като все още не съм намерила своето място, пък и снимките ми изискват да посещавам различни места. В момента живея сред природата на Щирия, но след няколко месеца започва новото ми пътешествие.

Изкуството да се снимаш сама и гола (18+)Флора П. в Черна гора
За повечето хора е трудно да изберат артистичния живот пред сигурността на работата в офис. Как намери силата да бъдеш това, което си?
Още в началното училище разбрах, че искам да стана художник. Много рано започнах да рисувам. Фотографията дойде по-късно. За мен нормалната работа в офис никога не е била вариант. Винаги съм поставяла на преден план самореализацията.

Кога откри, че призванието ти е да бъдеш професионален фотограф? 
Дълги години позирах гола за други фотографи. Междувременно научих много за фотографията. През 2009 се заех с първата си серия от автопортрети, тя се превърна и в първата ми публикация за Playboy Германия. Оттогава се занимавам с това да снимам себе си.

Изкуството да се снимаш сама и гола (18+)Флора П. в Индия
Защо автопортрети? Не е ли по-лесно просто да си избереш фотограф, пред когото да позираш?Не. Как някой друг би могъл да знае какво искам да внуша? Всеки фотограф ще се опита да внуши собствените си идеи. Никой не ме познава толкова добре, колкото се познавам самата аз! Снимките ми отразяват моите чувства, желания и фантазии.

Както вече казах, дълго време съм била само модел. Но за мен позирането гола никога не е било така интимно и носещо удовлетворение, колкото е сега.

Изкуството да се снимаш сама и гола (18+)Флора П. в Индия
Ще ни разкриеш ли как протича целият процес по заснемането на твоите голи автопортрети? Сама ли отиваш на мястото за снимки, как успяваш да нагласиш достатъчно добре апарата на самоснимачка, не ти ли е студено без дрехи навън?
Работя сама. Нося си фотоапарата, кабел, дистанционно, триножник и винаги имам 10 секунди, в които да се справя с позирането. Различните фотосесии отнемат различно време. С добра подготовка (това е по-голямата част от работата) съм готова за 2-5 часа.

И да, понякога ми е много студено!

Изкуството да се снимаш сама и гола (18+)Флора П. в Хърватия
Какво става, ако се появят случайни наблюдатели?
Винаги се опитвам да си избирам места, които не се виждат отникъде. Но понякога са ме виждали. В повечето случаи просто съм си довършвала работата и съм заснемала кадрите. Понякога обаче се налага бързо да си тръгна.

Коне, овце, вълци... Истински ли са всички животни в твоите фотографии?
Разбира се, че са истински! Никога не правя фотомонтаж и подобни неща.

Изкуството да се снимаш сама и гола (18+)Флора П. в Индия
Къде е тънката граница между артистичната голота и порнографията? Тънка ли е тази граница изобщо?
Голата фотография е много по-сложна от порнографията. Порнографията е сведена до една-единствена тема. Докато актовата фотография сама по себе си засяга разнообразни теми и не може да се принизи до нивото на порнографията.

А къде е границата между еротика и гола невинност?
Всичко е в очите на възприемащия.

Изкуството да се снимаш сама и гола (18+)Флора П. в Гърция
Фотографиите ти сякаш впечатляват най-силно именно с това, че в тях винаги има нещо особено невинно и крехко. Как постигаш това усещане?
Просто се опитвам да пресъздам в снимките собствените си фантазии и емоции.

Някога притеснявала ли си се да се събличаш пред обектива?
В началото се страхувах да ме виждат толкова чиста и така отблизо. 

Има ли нещо, което никога не би направила пред фотоапарата?
Ако фотографът съм аз, бих направила почти всичко.

Изкуството да се снимаш сама и гола (18+)Флора П. в Индия
Kaк поддържаш тази прелестна фигура?
Аз съм веган. Обожавам здравословната храна. Повечето си свободно време прекарвам с моя мъж и моето куче вълча порода сред природата. 

Има ли част от тялото, която не си харесваш?
Зависи от настроението ми. Понякога мразя всичко в тялото си, друг път всичко ми харесва.

Много жени изпитват резерви към идеята да се съблекат изцяло за снимки. Какво би ги посъветвала – какво ще спечелят, ако се осмелят да го направят и как могат да преодолеят притеснението си?
Бих препоръчала на всяка жена да си направи професионална фотосесия. Гола или облечена. Професионалните снимки могат да помогнат за по-добро самочувствие и е много интересно да погледнеш себе си от различна перспектива.

За такова начинание е изключително важно да се избере добър фотограф. Човек трябва да разгледа много снимки, преди да започне.

Изкуството да се снимаш сама и гола (18+)
Самата ти правиш ли голи снимки и на други модели? Как ги окуражаваш да се чувстват комфортно пред обектива?
Често се занимавам с портретна фотография на мъже и жени от различни класи и възрасти. Някои от тях искат да ги снимам и голи.

С мен хората се чувстват много спокойни. Винаги се стремя да създам отпускаща атмосфера, защото е наистина важно да се улови естественото емоционално състояние на тялото. За мен всеки път е чест да виждам, че хората са щастливи от моите фотографии.

Изкуството да се снимаш сама и гола (18+)
Какво те вдъхновява?
Много неща. Например старата лентова фотография, голата фотография в стила на Хелмут Нютън, барокът и ренесансът, модната фотография... Но може би най-голямото ми вдъхновение е природата.

Какво още мечтаеш да постигнеш?
Има толкова много неща, но едно от най-важните е да реализирам книгата си Flora P. Selfs.

Засега можете да следите творчеството на Флора П. в нейната фенстраница. Пожелаваме на красивата фотографка да сбъдне всеки личен и артистичен копнеж! На себе си пък желаем по-често да виждаме естетически издържани автопортрети като нейните, а не като онези, които срещаме масово в социалните мрежи. 

Ако искате да продължаваме да ви срещаме с талантливите хора от България и от целия свят, можете да се присъедините към Jenite.bg във Facebook!

38 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



11
Не е посочен 21.01.2014|16:46
Убийствено тяло, грациозна, какви очи има само... Перфектната муза.
10
Не е посочен 21.01.2014|16:29
Последната снимка е най-добра, много е красива фотографката.
9
Не е посочен 21.01.2014|13:48
На това му казвам естетична фотография
8
Не е посочен 21.01.2014|09:13
Симпатично е момичето.
7
Не е посочен 20.01.2014|17:09
Да , но малко ми е странно и гадно при животните да се снима.
6
Не е посочен 20.01.2014|17:03
Много красиво лице има.
5
Не е посочен 20.01.2014|16:20
И повечето снимки ги е правила сама, това е талант.
4
Не е посочен 20.01.2014|15:57
Много красиво тяло има и толкова са чувствени тези снимки, сякаш изразяват емоциии.
3
Не е посочен 20.01.2014|15:44
Манекенката има хубаво тяло като изключим това че е много слаба, чак ѝ се четат ребрата
2
Не е посочен 20.01.2014|09:49
Интересни снимки са се получили.
1
Не е посочен 18.01.2014|15:00
Е нали не можеше да се показват гърди и тем подобни неща :) вече не мога да ви оправя цензурата, иначе снимките са страхотни :)
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара