Историята на най-умната жена, чийто живот е променен на 10 години

Историята на най-умната жена, чийто живот е променен на 10 години

Ако ви попитат кой е най-умният човек на съвремието, вероятно ще кажете Илон Мъск или Стив Джобс. Но всъщност е някой друг, който официално има най-висок коефициент на интелигентност. Казва се Мерилин вос Савант. 

Днес ще ви разкажем нейната история:

Мерилин била забележително дете с незабележително детство

Мерилин е родена през 1946 г. в Мисури, а родителите й са имигранти от Германия и Италия. Тя живеела нормално спокойно детство и в живота й не се случвало нищо необикновено. Тя била просто нормално дете, когато се случило нещо, което по-късно променило живота й.

Савант направила първия си тест за интелигентност през септември 1956 г., когато била само на 10 години. Нейната умствена възраст била 22 години и 10 месеца, а общият резултат е 228. За сравнение, средният резултат на IQ на нормален човек е между 85 и 115.

Въпреки че се оказало, че Мерилин има изключителен мозък, родителите й решили да скрият тази информация от обществеността, за да й осигурят нормално детство.

Накрая обществото разбрало, че тя е един от най-умните хора в света.

Когато Савант пораснала, тя продължила да учи, но се чувствала отегчена и напуснала Вашингтонския университет след 2 години. Мерилин започва да гради кариерата си в акции и недвижими имоти. Въпреки това истинската й страст била писането. Тя използвала личните си инвестиции, за да си позволи да стане писател на пълен работен ден. Но дори и тогава Савант пишела романи и разкази с псевдоним, за да остане далеч от светлината на прожекторите.

1988 г. променила живота й. Нейното невероятно високо ниво на IQ от 228 е включено в Залата на славата на Книгата на Гинес. Изведнъж Савант стана знаменитост.

Интервюта и телевизионни предавания влезли в живота й: "Използваме само 10 процента от мозъка си, някъде между 5 и 15 процента." Според нея хората са способни на необикновени неща. Само някои хора могат да използват "17,7 процента от мозъка си", а други "17,8 процента".

Личността на Савант стана привлекателна за публиката и тя дори беше представена в епизод на "Семейство Симпсън" през 1999 г.

За нейните недоброжелатели тя е човек, който е пропилял гениалния си дар

Като съпруга, майка и успешна колумнистка животът й изглежда твърде нормален. През 1987 г. тя се омъжва за Робърт К. Ярвик, хирургът, разработил механичното изкуствено човешко сърце. Но нейните недоброжелатели повтаряли, че пътят, който тя е избрала в живота, е твърде тривиален и че тя не използва таланта си. Тя получавала гневни съобщения и хората дори спекулирали, че може би тя не е гений.

В интервю тя казва, че коефициентът на интелигентност е просто "способност" за това как използвате интелигентността си. Тя не е калкулатор, а нормално човешко същество: "Всеки има способността да бъде поне Айнщайн."

Въпреки всички приказки за нея, Мерилин смята, че е на прав път: "Обществото ни предлага толкова много. Не мисля, че правим достатъчно, за да върнем, но мисля, че всички носим социална отговорност и мисля, че и аз я понасям. И по-скоро мисля, че писането е отличен начин да върна на хората това, което са ми дали. "

Савант дава добър пример, че интелигентните хора не винаги са тези, които поемат водещата роля в този свят и това също е добре, защото трябва да направим това, което всъщност ни подхожда.

Надяваме се всеки да намери своя път в живота и да се чувства щастлив!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay