Какво трябва да знаем за репродуктивните проблеми

Какво трябва да знаем за репродуктивните проблеми

Проучвания показват, че около 15% от човешката популация има трудности при създаването на потомство. Проблемите със зачеването са все по-често срещани при двойките, но цитирайки статистика можем да кажем, че близо 90% от двойките с репродуктивни проблеми могат да бъдат успешно лекувани. 

В тази статия ще се запознаете с причините за репродуктивни проблеми, както и с факторите, които пречат на желания резултат и начините за справяне. Тъй като темата изисква сериозно отношение и информация, която да бъде максимално полезна, се допитахме до един от най-добрите специалисти в областта, а именно д-р Лилия Димитрова.
Как да разбера дали имам репродуктивен проблем?

Репродуктивен проблем е най-просто казано когато бебето се бави. А как да разберем дали бебето се бави?

Бих искала да подчертая факта, че важен фактор за продължителността за опитите за забременяване преди да се потърси специализирана помощ е възрастта на жената. Важно е да се знае, че репродуктивния потенциал на жените след 35 годишна възраст намалява, а след 40 години драстично спада.  Ето защо при жени до 35 години, ако до една година при непротектирани  полови контакти, а  при жени над 35 години - опити  не повече от 6 месеца  не се реализира бременност всяка двойка трябва да се насочи към специалист по репродуктивна медицина.  

Към какви специалисти трябва да се обърна при трудности със зачеването? През какви изследвания трябва да премина при наличие на репродуктвен проблем?

От опит мога да потвърдя, че в повечето случаи двойките имат известна доза притеснение, неувереност, трудно споделят  проблема, че бебето не се появява и още по-трудно вземат решение за първата крачка, която е да се насочат към  лекар.

Репродуктивният проблем се оказва сериозно емоционално натоварване за голяма част от пациентите, затова психологическия комфорт и връзката с лекуващия  лекар са важен компонент от лечението.

На първо място  е  консултацията със специалист по репродуктивна медицина в инвитро клиника или по-кратко казано инвитро специалист.  Това е основният лекар, който поема конкретния случай. Когато става въпрос за  зачеване, винаги съветвам  и двамата партньори да присъстват на първата среща, защото жената  и мъжът са едно цяло. Първичната консултация се състои в подробно снемане на анамнеза  и разглеждане на наличната медицинска  документация. Назначавам група от изследвания за диагностициране на проблема.

При жената се извършват ултразвукови прегледи  за определяне статуса на органите в малкия таз и  се изследват нивата на  определени хормони. Важна  е оценката на яйчниковия резерв на жената, която дава ясна представа за репродуктивния потенциал и колко дълго една жена може да отлага бременност. Задължителен момент е  изследване проходимостта на маточните тръби чрез т. нар. цветна снимка, чрез оперативна интервенция- лапароскопия или чрез по-малко информативния  тест  под ултразвуков контрол. 

Статистиката сочи, че около 40 % от безплодието се дължи на мъжки фактор, ето защо основно изследване е  т.нар. разширена спермограма- оценка на  основните показатели на  семенния материал. Спермограмата трябва да бъде  извършена от  специалист- биолог – ембриолог в репродуктивна клиника.

Допълнително при жената може да се проведе консултация с генетик или имунолог или да се извърши   интервенция за оглед кухината на матката - т.нар. хистероскопия, а при мъжа - консултация с уролог, допълнителни  изследвания на семения анализ- ДНК фрагментация на сперматозоидите, изследване за антиспермални антитела и др.

При придружаващо  заболяване на някои от партньорите  и  наличие на  терапия съветът ми е да се направи допълнителна  консултация със съответния специалист (напр. хематолог, невролог, офталмолог, нефролог, пулмолог и др.) и да се даде мнение за съпътстващото заболяване, а когато става въпрос за жената-  дали   тя може да забременява или да износи бременност и съответно  корекция на  медикаменти и дози на лекарства.

Като специалист по репродуктивна медицина след като разгледам  цялата  налична документация,  допълнителните  изследвания, интервенции и консултациите с други специалисти начертавам с двойката  пътя за лечение. Информирам ги подробно  какво предстои и през какво ще преминат, какви са шансовете за успех и има ли рискове. Важна особеност е индивидуалният подход  в работата, защото всяка двойка е  специфична със своя проблем.

Кои са най-често срещаните репродуктивни проблеми?

При невъзможност за забременяване най-често срещани са проблеми с непроходимост на маточните тръби, ендометриоза,  хормонални проблеми, влошаване параметрите на спермограмата при мъжа.

Кого засягат повече репродуктивните проблеми, водещи до безплодие - жените или мъжете?

Стерилитетът може да се дължи както от страна на жената, така и от страна на мъжа и обикновено се разделят по равно – по около 40%. 

В около 15-20% от случаите се говори за т.нар. стерилитет с неизяснен произход. При такива двойки  със стандартните тестове  не се открива причина за безплодие. Налице са показатели на спермограмата в норма, проходими маточни тръби, наличие на овулация, запазен яйчников резерв. 

Кои са възможните причини за репродуктивни проблеми при жените? А при мъжете?

Една  от причините за безплодие е нарушаване проходимостта на  маточните тръби, като резултат най-често на възпалителни заболявания  в областта на малкия таз и полово - предавани болести.

Друг фактор при жените са хормоналните проблеми и проблемите с овулацията и липсата на отделяне на годна яйцеклетка при пациентки с т.нар.  поликистозни яйцници.

Ендометриозата като причина за безплодие пречи на нормалната функция на  яйчници, тръби и матка, понижава оплодителната способност на яйцеклетките, влошава качеството на ембрионите.

В днешно време  жените се решават да  забременяват  и  раждат на по-късна възраст, но физиологично след 35 годишна възраст шансовете за забременяване намаляват, защото се влошава качеството на яйцеклетките.

Причините за безплодие при мъжа най-често са патологична сперматогенеза - нарушение в образуването на сперматозоиди. Тя е последица от някои заболявания като крипторхизъм- състояние, при което тестисите не са в скротума, прекарани възпалителни заболявания на половите органи, ендокринни заболявания, затлъстяване, травми, кисти и др.

До каква степен средата, в която живея и начинът ми на живот влияят върху  плодовитостта?

Едни от факторите, които влияят върху стерилитета  са нездравословния начин на живот ( алкохол, тютюнопушене, непълноценно хранене) и затлъстяването.

Научни  публикации сочат, че тютюнопушенето е фактор, който влияе негативно върху всички етапи на репродукцията при жените. Употребата на цигари  води до по- бързо  изчерпване  на яйчниковия резерв и до по-ранно настъпване на менопауза -2-4 години по-рано при жени пушачки.

Съставките на цигарения дим водят до нарушения в синтезата на  женските полови хормони  (естрогени и   прогестерон).  При ин витро процедури  е установено, че тютюнопушенето влияе върху ранното развитие на  ембрионите, като се наблюдава по- нисък процента на оплождане и по- нисък процент на имплантация в лигавицата на матката. При пушачки по- често се наблюдава  извънматочна бременност, поради увреждане на  ресничките на маточните тръби. Уврежда се и кръвотока  на матката.

При мъжете тютюнопушенето  влияе негативно  основно  върху концентрацията на сперматозоидите и  води до ДНК увредата им.   Подобряване и възвръщане на  показателите  на спермограмата  може да настъпи  след  една година след спиране на  тютюнопушенето. 

Затлъстяването също е сериозен проблем  и оказва влияние върху фертилитета и репродукцията, както при мъжа, така и при жената.

Спонтанното забременяване при жени със затлъстяване е затруднено, а когато са налагат  инвитро процедури успеваемостта е по-ниска. Такива пациентки по-трудно се повлияват от медикаменти за предизвикване на  овулацията. При настъпване на бременност  по-чести са  диабет и високо кръвно налягане, спонтанни аборти и преждевременни раждания.

Затова преди опити за забременяване  препоръките са за редуциране на теглото чрез диета с ниско съдържание на мазнини и физическа активност поне 30 минути дневно, чрез прием на медикаменти или чрез хирургична интервенция.

При пациентки с поликистозни яйчници и липса на овулация намаляването на теглото може да доведе до  спонтанна овулация.

Има ли пряка връзка между хранителния ми режим и репродуктивността? 

Нашият организъм съществува благодарение на  храната, съдържаща белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамини  и минерали. Правилното  съотношение между тези компоненти гарантират добър фертилитет.

Известно е, че високото съдържание на  наситени мазнини се свързва с нездравословна диета, докато ненаситените мазнини  влияят на  зреенето на яйцеклетките, функцията на жълтото тяло и на развитието на ембриона. Установено е, че повишения прием на омега- 3 -ненаситени  мастни киселини (съдържащи се основно в рибата)  подобряват морфологията на ембрионите. Високият прием на омега- 6 -ненаситени  мастни киселини (съдържащи се  в растителните мазнини)  повлияват благоприятно имплантацията на  ембрионите.

Белтъчините са друга основна съставка на храната. Проучване от 2013г  при ин витро процедури  показва, че повишения прием на белтъци в диетата (повече от 25 % ) и намаление на  въглехидратите – (под 40 % ) води до увеличение броя на  ембрионите на 5 ден ( т.нар.бластоцисти) и повишава двойно шанса за забременяване.

Небалансираната хранителна диета се характеризира с нисък прием на витамини и минерали, които се свързват с нисък фертилитет.

Специално внимание  искам да обърна  на фолиевата киселина и витамини от групата В (В6,В12). Недостигът на тези витамини по специален механизъм довежда до понижение на фертилитета  при жените като влияе върху качеството на яйцеклетките  и ембрионите.

При мъжете липсата им  води до спермална ДНК увреда  и намален брой сперматозоиди. Тези витамини се съдържат предимно в зеленолистни растения, ядки, семена, риби , черен дроб.

Подчертавам  позитивната  роля на антиоксидантите за  мъжкия фертилитет. Знае се, че оксидативният стрес е основна причина за мъжкия стерилитет. Антиоксидантите предпазват клетъчните мембрани  и ДНК на клетките  от вредното действие на  свободните радикали и по този начин  намаляват оксидативния стрес.

Антиоксиданти са Витамин С, Витамин А, Витамини Е, селен, цинк и други, които повлияват благоприятно мъжката оплодителна способност. 

Известни  са т. нар. фертилни  храни, които  съдържат в по- голямо количество  хранителните  вещества (белтъчини, мазнини и въглехидрати) и  витамини, минерали и антиоксиданти. Като цяло те подобряват качеството на живот  и общото здравословно състояние на двойката. Такива храни са ананас, бразилски орех, пчелно млечице,пшеничен зародиш,  сладък картоф, мака, мед, авокадо, спирулина, пълнозърнести храни- овес,кафяв орис, киноа, амарант, тиквени семки, миди, яйца и др.      

Трябва ли той да се промени след установен проблем? 

Решаването на репродуктивните проблеми може да се подпомогне  от  балансиран начин на живот, без залитане в крайности.

Затова като цяло съветвам двойките, които идват за консултация при мен за здравословен живот с умерени физически натоварвания, без злоупотреба с алкохол и тютюнопушене, здравословно  хранене. 

Относно  хранителния режим насочвам   жените, които правят  планове за бебе  да спазват   диета, богата на белтъчини, по- ниско въглехидратна и с високо съдържание на омега-3-ненаситени  мастни киселини и  омега-6-ненаситени  мастни киселини. Да не забравят и  прием на повече плодове  и зеленчуци, богати на витамини (предимно  витамини от групата В и  фолиева киселина) и минерали.

При мъжете при нужда  освен чрез храната, препоръчвам  допълнително  прием на антиоксиданти.

Съществува ли репродуктивен проблем, при чието наличие забременяването е невъзможно? 

За да настъпи бременност трябва да има яйцеклетки и сперматозоиди, за да се формира ембрион  и матка с лигавица, за да има  къде да се износи тази бременност.

Забременяване  и  износване на бременност от жената  е невъзможно  само в редки случаи като сериозно увредена лигавица на матката, малформации на матката, липса на матка и др. Тогава влиза в съображение сурогатна матка, т.е. друга жена да износи бременността.

А кои са проблемите, чието преодоляване е по-реалистично?

Съществуват  репродуктивни проблеми, при които  няма собствени яйцеклетки  при жената или сперматозоиди при мъжа. Такива случаи може да  настъпи забременяване ако се използва  донорски материал.

При пациентки в напреднала репродуктивна възраст с намаление на репродуктивния потенциал или при млади жени с изчерпан яйчников резерв  и преждевременна яйчникова недостатъчност се предлагат инвитро  програми с донорски яйцеклетки, където успеваемостта е доста висока – между- 50-80%.

При липса на сперматозоиди при мъжа може да се използват донорски сперматозоиди и  да се извърши вътрематочна инсеминация  или ин витро процедура при жената.

В държавите по света  съществуват различни регулаторни механизми, уреждащи  възможността  или забраната   за донорство на яйцеклетки, сперматозоиди, ембриони и сурогатна матка.

Какво бихте посъветвали двойките с репродуктивни проблеми, които все още не са се посъветвали със специалист?

Като специалист с  над 15-годишен опит в областта на репродуктивната  медицина бих посъветвала двойките да не се  страхуват, притесняват или срамуват  ако бебето се бави.  Да направят промяна в начина си на живот  поне 6 месеца преди забременяване, за да се подготви  организма за зачеване. Да се насочат своевременно  към  специалист по  репродуктивна медицина за компетентен съвет, за точна  диагноза  и за адекватна терапия.

Кога идва моментът да помисля за изкуствено оплождане?

Моят професионален опит показва, че голяма част от пациентите, който посещават за първи път  Вита ин витро център се страхуват от ин витрото като цяло и го смятат  като крайна мярка за лечение. Интересуват се  предимно от вътрематочната инсеминация, като по лека процедура, която в  доста от случаите е неподходяща за дадена двойка.

Съществуват предразсъдъци относно инвитро процедурата  като сложна и "страшна" процедура. В една голяма част от случаите,  обаче, тя се явява  единствена алтернатива и реален шанс за забременяване. Такива са  следните индикации:

- двустранно запушени маточни тръби  

- ендометриоза

- сериозно намалени параметри на  спермограмата

- неизяснен стерилитет, при който след 4 вътрематочни инсеминации не е настъпила бременност

- намален яйчников резерв и  напреднала възраст на жената

-в случаите, когато се използват донорски яйцеклетки

Д-р Лилия Димитрова е водещ специалист по репродуктивна медицина в София с над 20 години опит. Завършва Медицински университет София през 1997 г. с отличие "Златен Хипократ". Своята специалност Акушерство и гинекология и репродуктивна медицина придобива през 2008 г. след специализация в СБАЛАГ "Майчин дом" София.
От 2012 г. до 2016 г. е водещ специалист по репродуктивна медицина във Виена Ин Витро център, където е реализирала 61% биохимични бременности от ембриотрансфер за 2013 г., 66% биохимични бременности за 2014 г. и 59% биохимични бременности за 2015 г. Към момента е част от екипа специалисти на МБАЛ Вита и Вита Ин Витро Център в София.
1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay