Неволите на две транссексуални тийнейджърки

Фотографски проект проследява пътя на тяхната трансформация от мъжки в женски пол

Неволите на две транссексуални тийнейджърки

Манди и Ева са две момичета от Холандия, всяка от които води свой живот. Има едно нещо между тях обаче, което е общо и за двете - по рождение тийнейджърките са мъже.

Вилеке Дюйвекам създава един проект с изключителна социална натовареност. В продължение на години тя заснема пътя на двете момичета, като по този начин документира техния живот. Фотографската серия обхваща фотографии на момичетата от техните ранни тийнейджърски години до края им.

Дюйвекам казва, че винаги се е интересувала от хора, "чийто живот поема в съвсем различен от обичайния път”. Вдъхновение за създаването на този проект тя получава от друг транссексуален тийнейджър, който страда от полова дисфория (несъответствие между биологическия и психологическия пол на човек, което води до дискомфорт).

Неволите на две транссексуални тийнейджъркиМанди

Но нека разкажем събитията, като започнем от самото начало. През 2006 година Вилеке се свързва с организация, с чиято помощ трябва да открие момичета, които са съгласни да вземат участие в проекта. Не отнема много време преди родителите на Манди и Ева да се свържат с нея.

Неволите на две транссексуални тийнейджъркиМанди

Когато Вилеке се среща с тийнейджърките за пръв път, Манди е на 11 години, а Ева - на 13. По времето, в което стартира проектът, Манди вече е започнала да живее живота си като жена. Преминала е през най-трудния период, в който трябва да сподели със семейството и приятелите си своето съдбовно решение. Освен това тя вече е сменила името си и носи само женски дрехи.

Неволите на две транссексуални тийнейджъркиМанди

Неволите на две транссексуални тийнейджъркиМанди

Според Вилеке в началото на участието си в проекта Манди като че ли е чувствала нуждата да се доказва. Но паралелно с напредването му, нараства и нейното самочувствие и самооценка.

Неволите на две транссексуални тийнейджъркиЕва

За разлика от Манди обаче, когато стартира работата по интересното фотографско начинание, Ева все още живее живота си като момче. По този начин Вилеке се озовава в центъра на най-важните събития в живота на момичето. "Аз бях до нея, когато съобщи решението си на своите съученици, а също така и когато за пръв път посети козметичния салон и си купи женски дрехи”, споделя Дюйвекам.

Неволите на две транссексуални тийнейджъркиЕва

Авторката на проекта смята, че двете момичетата са много различни една от друга. Едната е уверена, другата - по-плаха. Вилеке обаче остава очарована от неизменната подкрепа от страна на семействата на двете дами, както и техният кураж.

Неволите на две транссексуални тийнейджъркиЕва

Снимките разкриват възходите и паденията в тийнейджърските години на Ева и Манди. Позволяват на всеки, който се интересува, да навлезе в личния им свят, разкривайки интимни моменти от техния живот.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

10 3
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay