Провокативните деца

Мрачната страна на детството, представена от една американка

Болката не може да се скрие. Нещастието не подлежи на промяна. Мрачните чувства си личат в погледа на всеки нещастник. Сали Ман е жената, която не снима усмихнати хора, развеселени физиономии и величествени пейзажи. Тя е фотограф на реалността, която понякога може да бъде ужасяваща.

Сали Ман е една от най-влиятелните жени в съвременната фотография, оставила зад гърба си стотици велики фотографии на хора, места и ситуации. Известна е с ужасяващите снимки на деца, имали нещастието да се сблъскат с мрачната страна на живота в прекалено ранна възраст. Снимките ѝ са въздействащи, а реалността, която е представена на тях, кара всеки от нас да се замисли.

Виждаме малки момиченца в различни роли - пушачки, с посинени очи или тежък провокативен грим, намръщени погледи и голи тела. Момичетата през погледа на Сали Ман са дъщерите, които всеки родител се страхува да има.

Родената във Вирджиния фотографка надниква със своя обектив в различните жанрове фотография през годините. Между 1984 и 1994г. създава серия снимки, озаглавена "Семейство на всяка цена", където заснема три дечица под 12 години. Снимките представят децата, докато играят и се радват на живота. Но в тях критиците намират нещо повече. Те засягат по-тежки теми като културните различния и разминаванията в сексуалните разбирания. След тези фотоси името на Сан контрастира с творенията на нейните колеги по това време, а тя започва да създава все по-силни и тежки работи.

Провокативните деца

Спечелва си признанието за "Най-добър фотограф на Америка за 2001 година" от списание
Time, а междувременно е обект на вниманието на много именити творци, които се интересуват от различни произведения. Днес снимките на Ман могат да бъдат намерени в Музея на изкуствата "Метрополитън", Музей на модерното изкуство в Ню Йорк и Музея на американското изкуство Whitney.

Естествено, ако нямате щастието да посетите "Голямата ябълка" и да се насладите наживо на стряскащите работи на американката, можете да видите произведенията ѝ в галерията ни. Предупреждаваме: не е за хора със слаби сърца и страх от нещастията на живота.

109 5
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



2
Не е посочен 15.09.2012|14:36
http://iq.tochica.com/r/2099/ --- Тествайте се сега , разберете какво е Вашето точно IQ :)
1
Не е посочен 31.10.2011|17:06
Фотографиите по особен начин ми напомнят за Лолита на Набоков и описанието й като цялата изпълнена от „нещо ярко и дяволско“, нещо на границата на невинността...
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay