Силата да оцелееш след атака с киселина

Запознайте се с историята на Рупа - жертва на атака с киселина

Силата да оцелееш след атака с киселина

Кампанията Stop Acid Attacks ("Да спрем атаките с киселина”) е насочена срещу насилието с използване на киселина. Тя се стреми да повиши информираността относно подобни жестоки престъпления, като организира и сплотява както жертви, така и обикновени активисти, които искат и са готови да помогнат.

Преди шест години Рупа спи в дома си в щата Утар Прадеш, Индия, когато мащехата й влиза и я залива с киселина. Оставена е да лежи в леглото си, без медицинска помощ, в продължение на шест часа, докато най-накрая чичо й я води в болница.

Пред Stop Acid Attacks тя признава, че баща й отказва да й осигури лечение, ако повдигне обвинение срещу мащехата си. Но с помощта на чичо си тя успява да го направи, както и да получи медицински грижи.

Силата да оцелееш след атака с киселина

След 11 реконструктивни операции, Рупа вече не говори с баща си. Мащехата й е на свобода, след като лежи година и половина в затвора. Момичето се възстановява доколкото може от трагичната случка и започва да работи за кампанията.

Acid Survivors Trust International е организация, чиято цел е борба срещу насилието с използване на киселина. Тя определя причините, които се крият зад тези нападения. "Жертвите на киселинни атаки биват нападани по много причини, а моделите на нападение се различават в различните страни. Понякога са резултат от проблеми в семейството, а друг път - за отмъщение.

В много случаи става въпрос за насилие на база пол и се осъществяват, защото жертвата е отхвърлила предложение за брак например.”

Силата да оцелееш след атака с киселина

Много сериозен проблем в борбата с киселинните атаки е лесният достъп до киселина, предназначена за индустриални нужди. Неотдавна обаче Рупа успява да помогне за създаването на кампания, която забранява свободната продажба на такава в Индия.

Мечтата на Рупа е да бъде моден дизайнер и Stop Acid Attacks й помага да я осъществи, като създава различни кампании в Америка и Индия. До днешна дата успяват да се съберат достатъчно средства, които да осигурят на Рупа малък бутик под наем в Делхи.

Силата да оцелееш след атака с киселина

Силата да оцелееш след атака с киселина

Младата дизайнерка иска да наеме на работа в магазина други жертви на атаки с киселина. Често модели на нейните дрехи стават именно такива жени.

В Индия все още няма закон, който официално да забранява нападенията с киселина. Затова работата на Stop Acid Attacks продължава.

Силата да оцелееш след атака с киселина

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

8 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay