За какво е полезна царевицата?

За какво е полезна царевицата?
Canva

Царевицата е питателна зърнена култура, която предлага множество ползи за здравето. Ето някои от основните предимства на консумацията на царевица:

Богат източник на хранителни вещества: Царевицата е добър източник на различни витамини и минерали, включително витамин А, витамин В, витамин С, магнезий, фосфор и желязо.

Високо съдържание на фибри: Царевицата е с високо съдържание на диетични фибри, които подпомагат храносмилането, помагат за регулиране на теглото и понижават нивата на холестерола.

Добър източник на антиоксиданти: Царевицата съдържа антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждане, причинено от свободните радикали, като по този начин намаляват риска от хронични заболявания като сърдечни заболявания, диабет тип 2 и рак.

Поддържа здравето на сърцето: Фибрите, намиращи се в царевицата, спомагат за намаляване на нивата на лошия холестерол (LDL), като по този начин намаляват риска от сърдечни заболявания. Освен това съдържащите се в царевицата полиненаситени мазнини също поддържат здравето на сърцето.

Помага за управлението на диабета: Царевицата има нисък гликемичен индекс, което означава, че не причинява скокове в нивата на кръвната захар. Това го прави добър избор за хора с диабет или тези, изложени на риск от развитие на заболяването.

Подобрява зрението: Царевицата е богата на витамин А, който е от съществено значение за доброто зрение. Консумирането на царевица може да помогне за предотвратяване на нощна слепота и други очни нарушения.

Поддържа здравето на кожата: Царевицата съдържа лутеин и зеаксантин, които са полезни за здравето на кожата и могат да помогнат за предпазването й от увреждане от слънцето.

Подпомага храносмилането: Фибрите в царевицата помагат за предотвратяване на запек и насърчават редовните движения на червата, като по този начин подпомагат цялостното храносмилане.

Повишава имунитета: Царевицата е добър източник на витамин С, който е мощен антиоксидант и играе решаваща роля в поддържането на имунната система.

Насърчава растежа и развитието: Царевицата е добър източник на протеини и други основни хранителни вещества, необходими за растежа и развитието, което я прави здравословен избор за деца, бременни жени и кърмачки.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay