Защо медът се захаросва?

Защо медът се захаросва?
unsplash

Във всеки дом има поне един буркан мед в шкафа. Този чудотворен хранителен продукт е неизменна част от ежедневието ни- добавяме го в чая, използва се за някои сладкиши, а има хора, които просто ядат по една лъжица сутрин, за добро здраве. 

Когато медът престои повече време, започва да става на бучки, докато не стане изцяло с твърда консистенция. Това се нарича кристализация или "захаросване". Важно е да отбележим, че този процес се случва само при истинския мед, така че ако медът, който имате вкъщи, винаги е течен и никога не се захаросва, по-добре е да го изхвърлите. 

Защо това се случва?

Защо медът се захаросва?unsplash

И така, какво представлява кристализацията на меда? Това се случва, когато течният мед се втвърди и се образуват бучки. Това е така, защото медът по същество се състои от две основни съставки: вода и захар (по-специално фруктоза и глюкоза). Захарта се разтваря във вода, поради което медът обикновено е течен в началото. Въпреки това, тъй като водата се изпарява с времето, захарта остава. Това води до кристализация, тъй като вече няма достатъчно вода, за да може захарта да остане разтворена.

Има редица фактори, които водят до по-бързото кристализиране на меда. Като цяло, колкото повече захар има в меда, толкова по-вероятно е той да кристализира бързо. Кристализацията също е по-вероятно да се случи, ако държите много мед в голям контейнер, вместо на по-малки разфасовки, като буркани например. Въпреки това, кристализацията на меда обикновено е неизбежна и в определен момент ще се случи. 

Какво се случва, когато медът кристализира?

Медените кристали могат да бъдат в различни форми. Някои са сравнително малки и се образуват близо до стените на контейнера. Друг път стават доста големи, приличащи много на твърди бучки захар. Всъщност, когато се отделят от останалата част от меда, може да се каже, че приличат на плътен жълт бонбон. В много случаи бучките просто се утаяват на дъното на буркана. Що се отнася до останалата част от меда, тъй като вече има по-малко захар в самия разтвор, той започва да губи жълтеникавия си цвят и става малко по-тъмен, отколкото е бил в началото. 

Този процес лош ли е за меда?

Защо медът се захаросва?unsplash

Отговорът, изненадващо, е не! Всъщност пчелари, готвачи и други биха казали, че кристализирането на меда е нещо добро. Да, точно така, кристализираният мед не е никак лош! Но защо? 

Най-важната причина е, че кристализирането на меда се счита за знак, че медът, който сте закупили, е истински. "Медът" от магазина, който всъщност до голяма степен е направен от други съставки, като царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза, обикновено не кристализира. 

Но чакайте, има още! Ако медът кристализира бързо, това е знак, че медът, който имате, е естествен и непреработен. Това е така, защото непреработеният мед съдържа малки "добавки" като прашец и пчелен восък. От друга страна обработеният мед може да изглежда по-привлекателен, тъй като издържа по-дълго време без да се захароса, но тези така наречени "добавки" са полезни, така че е по-добре да се примирите със захаросването и да бъдете сигурни, че ядете истински, полезен мед. 

Истинският мед кристализира ли?

Както споменахме по-рано, кристализацията е знак, че вашият мед е истинският. Ако кристализира бързо, това също вероятно означава, че е необработен. При преработения или филтриран мед примесите, като прашец, са отстранени. Това означава, че може да издържи по-дълго, без да кристализира. Това обаче отваря и възможността към него да са добавени други съставки. 

Как да предотвратите кристализацията на меда?

Защо медът се захаросва?unsplash

Да речем, че не искате медът ви да кристализира. Искате да остане в течна форма за по-дълго време. Как да го постигнете?

Един от възможните начини е да съхранявате меда на място, което е на или малко над стайна температура. В идеалния случай трябва да е тъмно и да няма пряка слънчева светлина. Шкафовете са идеални за това. Имайте предвид обаче, че медът в шкафовете все пак ще кристализира в крайна сметка.

Това, което не се препоръчва, е да поставяте меда на студени места като хладилник. Това всъщност би насърчило кристализацията, тъй като студът ускорява процеса.

Как да декристализираме меда?

Ако установите, че вашият мед вече е кристализирал и искате да го разтопите, има начин. Един от методите е да поставите буркана си с мед в съд, пълен с гореща вода. Отворете буркана и разбъркайте меда с помощта на лъжица или друг прибор. С течение на времето кристалите на меда ще се стопят. Разбърквайте бавно, за да избегнете попадането на вода в контейнера. Ако това се случи, има риск медът в крайна сметка да се развали.

Можете ли да ядете кристализиран мед?

Защо медът се захаросва?unsplash

Отговорът е: да! Всъщност някои хора казват, че кристализираният мед има по-добър вкус! Това е така, защото кристализацията добавя хрупкава текстура към меда. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

6 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay