Подобно на всичко останало, рикотата е 100 пъти по-вкусна, когато я приготвите вкъщи, отколкото тази, която продават в магазините. Ето как да приготвите рикота вкъщи:
Необходими продукти:
3 3/4 ч. мляко
1/4 ч. сметана
щипка сол
1 с. л. + 2 ч. л. бял оцет или лимонов сок
Начин на приготвяне:
За приготвянето на рикотата ще ви е необходим термометър.
Комбинирайте млякото, сметаната и щипката сол в касерола. Сложете я на котлона и загрейте млякото, докато достигне 185 °.
Добавете оцета или лимоновия сок, веднага ще започне да се образува извара. Намалете степента на котлона и оставете за 20 минути.
Поставете цедка в голяма купа и сложете един слой намокрен с вода тензух. Използвайте лъжица, за да прехвърлите изварата в цедката и оставете да престои, докато повечето течност се прецеди в купата, от 3 до 4 минути. Прехвърлете в херметически контейнер и съхранявайте в хладилник до 2 седмици.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
Последвайте Jenite.bg в Instagram!
0 | 1 |