Не може да се отрече величието на хумуса и десертите. Но съчетаването на двете заедно? Е, може да имате някои въпроси за пикантно-сладката комбинация.
Вярвате или не, десертният хумус набира популярност напоследък и дори е обявен за хранителен тренд за 2019 г. Но преди да потопите лъжицата в купа с десертен хумус, може да искате да чуете какво казва диетолог, относно това дали е здравословно или не.
Какво е десертният хумус?
Десертният хумус е направен от основа от нахут, подобно на обикновения хумус, но също така съдържа и по-сладки, подобни на десерт съставки (какао на прах, масло от мента, екстракт от ванилия и мед), вместо неща като чесън и зехтин. Можете да намерите пакетирани версии в повечето магазини за хранителни стоки, а можете да си го направите и сами.
Десертният хумус не е само за ядене с лъжица от купичка. Можете да го използвате като глазура върху тарталети, палачинки,препечена филийка с десертен хумус и още много други.
Но дали десертният хумус е добър за нас?
Хумусът обикновено се смята за здравословна закуска, особено когато се комбинира с пълнозърнеста питкаа или вегетарианско хлебче. Той също така се използва за зеленчукови сандвичи и т.н. Но как стоят нещата, след като добавим захар и шоколад?
Обикновеният хумус има един грам фибри и около един до два грама протеин на порция, а същото важи и за сладката версия. Но повечето десертни хумуси имат около 60 калории и пет грама захар на супена лъжица. Обикновеният хумус обикновено няма захар, въпреки че калориите са почти същите.
И така, докато калориите и хранителните вещества в десертния хумус не се различават от класическия му аналог, при десертният хумус има допълнително захар. Въпреки това е доста по-полезен от обикновена глазура, например.
Десертният хумус е разумен начин да задоволим желанието за десерт след вечеря.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 | 0 |