Картофени кюфтенца на фурна

Или как да вдъхнете живот на останолото картофено пюре!

Картофени кюфтенца на фурна

Днес ще ви представим една от любимите ни рецепти, която се появи като експеримент. Разполагахме с изостанало картофено пюре в хладилника, което беше ужасно вкусно и не ни се искаше да изхвърлим. Затова решихме да експериментираме, пък то взе, че се получи. Сега ще ви разкажем как да превърнете пюрето във вкусни и здравословни картофени кюфтенца. Или пък да си ги проготвите от нулата!

Необходими продукти:

4-5 картофа със средна големина

Яйце

3-4 с.л. краве масло

Краве/козе сирене

Кашкавал/сирене Ементал

Настърган Пармезан

Сол и черен пипер на вкус

Магданоз/босилек, нарязан на ситно

Начин на приготвяне:

Вариант 1: Имате картофено пюре в хладилника, на което искате да вдъхнете нов живот? Добавете към него маслото, натрошеното сирене, настъргания кашкавал, пармезана, наситнения магданоз и яйцето. Прибавете и подправките и разбъркайте. Загрейте фурната на 180 градуса. Оформете сместа на малки топчета, сплескайте леко и поставете върху тава с хартия за печене. Намажете с малко мазнина и изпечете до зачервяване.

Вариант 2: Обелете картофите и ги нарежете на едро. Сварете ги в подсолена вода до пълното им омекване. След това ги отцедете от водата и ги намачкайте с помощта на прибор за картофено пюре. Оставете сместа да се охлади добре и след това прибавете маслото, сиренето, кашкавала, пармезана, магданоза, яйцето и подправките. Разбъркайте добре, оформете малки топчета, които да сплескате леко и да поставите в тава с хартия за печене. Намажете с мазнина и изпечете до зачервяване на 180 градуса.

Приятен апетит!

2 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay