Кое как се яде?

Кое как се яде?

Кое как се яде?

Канени сте на изключително важно официално събитие. Приготвяте прическата си цял час, отделяте внимание на всеки детайл в облеклото си. Появявате се там, по-красива отвсякога. Сядате на масата и...о, ужас! Има толкова много чинии и прибори, салфетки и чаши, храни... Не знаете дали е възпитано да си вземете нещо с ръце или пък трябва и най-малките хапки да бъдат нарязани...

 

НО си спомняте статията "Кое как се яде", която ви предстои да прочетете - ситуацията е овладяна и всички са впечатлени от вашите обноски.

 

Супи и сосове

  • ако искате да оберете вкусния сос от чинията, го направете със залък хляб, набоден на вилица
  • картофите в соса на яхния се мачкат един по един
  • хлябът, който е сервиран към супа, не се дроби вътре, а се чупи на малки залъци и се яде паралелно с нея
  • когато се яде супа, чинията не бива да се повдига, може само леко да се наклони настрани
  • ако супата не е сервирана в твърде големи чаши, е допустимо да изпиете остатъка

 

Хляб


  • когато се сервират малки хлебчета, не е желателно да ги разрязвате по средата
  • докато си отчупвате от хляба, не бива да стискате вилицата в свития си юмрук
  • прието е да държите с ръка филийките за закуска или вечеря, докато ги мажете
  • ако отляво до чинията ви е поставена малка чинийка за хляб, мястото на маслото е в нея, не в голямата чиния
  • малките хапки на коктейли се взимат с ръка от чинията

 

Месо и риба


  • миди натюр се ядат с ръце
  • варената или пържена риба се яде със специални прибори за риба; филета и пушена риба – с нож и вилица, а риба от консерва – само с вилица, като си помагате със залче хляб
  • от месото се отрязва хапка по хапка, вместо предварително да се нареже цялото парче
  • ястия от смляно месо се режат само с вилица, птици се ядат с нож и вилица
  • ако на масата са поднесени купички за измиване на пръстите, можете да приемете това като покана да ядете с пръсти
  • попадналите в устата кости връщате с вилица и оставяте в края на чинията
  • в специализирани ресторанти печено пиле се яде само с ръце, като внимавате да не ви стърчи кутрето

 

Паста


  • преди да започнете да ядете макарони, е добре да ги нарежете с вилица
  • спагетите се захващат с вилица и се навиват във вдлъбнатината на лъжицата или просто върху самата чиния, така че да се намотаят около зъбците на вилицата

 

Кафе и чай


  • кафето и чаят не се сърбат, по-добре изчакайте малко, за да не ги пиете горещи
  • кафето и чаят не се духат, за да изстинат
  • не бъркайте с лъжичка по-продължително от необходимото, за да разтворите захарта - шумът може да подразни събеседниците ви
  • лъжичката се оставя в чинийката и в никакъв случай в чашата

 

Десерти и плодове


  • сухите сладкиши се ядат с ръка - може да отчупвате парченца от поднесения в чинийката кейк
  • петифури се хапват с виличка за сладкиши, пудинг или крем - с вилица, или с лъжица в зависимост от консистенцията
  • сладкото се взима от общата купа и се слага направо върху хляба, а не в собствената чиния, като това се прави само с поставена за целта лъжица
  • ябълките и крушите се нарязват
  • портокалите се белят с нож за плодове, а мандарините – с ръце
  • гроздето се яде зърно по зърно
  • грейпфрутът обикновено се сервира нарязан на две и със специални лъжички се изгребва месестата му част
  • праскови и кайсии се ядат с прибори
  • при дребни плодове с костилки, костилката се оставя в лъжичката и след това се слага в чинията
4 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay