Канени сте на изключително важно официално събитие. Приготвяте прическата си цял час, отделяте внимание на всеки детайл в облеклото си. Появявате се там, по-красива отвсякога. Сядате на масата и...о, ужас! Има толкова много чинии и прибори, салфетки и чаши, храни... Не знаете дали е възпитано да си вземете нещо с ръце или пък трябва и най-малките хапки да бъдат нарязани...
НО си спомняте статията "Кое как се яде", която ви предстои да прочетете - ситуацията е овладяна и всички са впечатлени от вашите обноски.
Супи и сосове
- ако искате да оберете вкусния сос от чинията, го направете със залък хляб, набоден на вилица
- картофите в соса на яхния се мачкат един по един
- хлябът, който е сервиран към супа, не се дроби вътре, а се чупи на малки залъци и се яде паралелно с нея
- когато се яде супа, чинията не бива да се повдига, може само леко да се наклони настрани
- ако супата не е сервирана в твърде големи чаши, е допустимо да изпиете остатъка
Хляб
- когато се сервират малки хлебчета, не е желателно да ги разрязвате по средата
- докато си отчупвате от хляба, не бива да стискате вилицата в свития си юмрук
- прието е да държите с ръка филийките за закуска или вечеря, докато ги мажете
- ако отляво до чинията ви е поставена малка чинийка за хляб, мястото на маслото е в нея, не в голямата чиния
- малките хапки на коктейли се взимат с ръка от чинията
Месо и риба
- миди натюр се ядат с ръце
- варената или пържена риба се яде със специални прибори за риба; филета и пушена риба – с нож и вилица, а риба от консерва – само с вилица, като си помагате със залче хляб
- от месото се отрязва хапка по хапка, вместо предварително да се нареже цялото парче
- ястия от смляно месо се режат само с вилица, птици се ядат с нож и вилица
- ако на масата са поднесени купички за измиване на пръстите, можете да приемете това като покана да ядете с пръсти
- попадналите в устата кости връщате с вилица и оставяте в края на чинията
- в специализирани ресторанти печено пиле се яде само с ръце, като внимавате да не ви стърчи кутрето
Паста
- преди да започнете да ядете макарони, е добре да ги нарежете с вилица
- спагетите се захващат с вилица и се навиват във вдлъбнатината на лъжицата или просто върху самата чиния, така че да се намотаят около зъбците на вилицата
Кафе и чай
- кафето и чаят не се сърбат, по-добре изчакайте малко, за да не ги пиете горещи
- кафето и чаят не се духат, за да изстинат
- не бъркайте с лъжичка по-продължително от необходимото, за да разтворите захарта - шумът може да подразни събеседниците ви
- лъжичката се оставя в чинийката и в никакъв случай в чашата
Десерти и плодове
- сухите сладкиши се ядат с ръка - може да отчупвате парченца от поднесения в чинийката кейк
- петифури се хапват с виличка за сладкиши, пудинг или крем - с вилица, или с лъжица в зависимост от консистенцията
- сладкото се взима от общата купа и се слага направо върху хляба, а не в собствената чиния, като това се прави само с поставена за целта лъжица
- ябълките и крушите се нарязват
- портокалите се белят с нож за плодове, а мандарините – с ръце
- гроздето се яде зърно по зърно
- грейпфрутът обикновено се сервира нарязан на две и със специални лъжички се изгребва месестата му част
- праскови и кайсии се ядат с прибори
- при дребни плодове с костилки, костилката се оставя в лъжичката и след това се слага в чинията
4 | 1 |