Кулинарни грешки, които продължаваме да правим

Кулинарни грешки, които продължаваме да правим

Често ние несъзнателно възприемаме методи за това как да правим нещата от нашите роднини и други хора около нас и подсъзнателно ги прилагаме в нашата рутина. Предполагаме, че тъй като тези методи се използват дълго време, те трябва да бъдат ефективни. Всъщност допускаме много грешки. Днес ще ви представим кулинарни грешки, които много хора допускат: 

1. Размразяване на месо при стайна температура

За да размразим месото по-бързо, ние го оставяме на плота, на стайна температура. Това обаче не е най-добрият вариант. Размножаването на бактериите се ускорява при такива условия и е много лесно да пропуснете момента, в който месото всъщност започва да се разваля, защото няма да бъде забележимо отвън.

Много по-безопасно е размразяването на месни продукти в хладилника, смятат експертите. Може да отнеме малко повече време, но месото ще бъде прясно и охладено. Друг по-бърз и по-малко времеемък вариант е размразяването в студена вода. Трябва да поставите месото в херметична опаковка и да го поставите в съд с вода. Не забравяйте да сменяте водата в контейнера на всеки половин час.

2. Изплакване на зеленчуци с вода, вместо да ги миете с ръце

Всички знаят, че зеленчуците трябва да се измият, преди да се приготвят. Но просто да ги държите под течаща вода не е достатъчно. Може би това помага да се премахне видимата мръсотия, но неща като пестициди, микроби и дълбоки замърсявания няма да се отмият.

Основното нещо, което трябва да запомните, когато измивате зеленчуци и плодове, е механичното действие, казват изследователите - необходимо е храната да се търка под водата с ръце. Друг съвет от експертите е да накисвате зеленчуци и плодове във вода със сода.

3. Добавяне на ненакиснати сушени плодове към ястия

Сушените плодове могат да се консумират, без да се накисват. Но ако планирате да ги добавите към салата или печено ястие, е необходимо да ги накиснете във вряща вода за 10-15 минути.

Тази стъпка ще ги направи по-меки, а вкусът ще стане по-силен. Нещо повече, накисването е изключително важно, когато става въпрос за печене, защото сушените плодове могат да абсорбират влагата, като по този начин нарушават баланса на рецептата, оставяйки ви с неочакван резултат.

4. Мариноване на месо за повече от 12 часа

По някаква причина се смята, че колкото по-дълго месото се маринова, толкова по-вкусно и сочно ще стане. Всъщност прекаленото задържане на месото в маринатата го прави като гумено, а не крехко.

Виновна е киселината, която се добавя към марината под формата на оцет или лимон. Всъщност е абсолютно достатъчно да оставите месото за 20 минути в марината. 

5. Добавяне на чесън в тигана предварително

Чесънът се пържи много бързо - може би вече сте забелязали това. Едновременното добавяне на чесън и лук в тигана създава проблем, тъй като по едно и също време чесънът почти изгаря, докато лукът едва е станал златист.

За да направите процеса на пържене на лука и чесъна по-еднакъв, трябва да нарежете чесъна на големи парчета. Или, ако рецептата изисква настърган или ситно нарязан чесън, имайте предвид, че той ще се изпържи в рамките на 10 секунди. Това означава, че е по-добре първо да приготвите другите съставки, след което веднага да ги добавите към чесъна. Можете също да накълцате и добавите чесън като последна съставка.

6. Месене на тестото за дълго време

Често използваме приблизително един и същ подход, когато става въпрос за приготвяне на тесто за различни видове печива. Но нещата, които са полезни за едно ястие, могат да бъдат лоши за друго. Продължителното месене на тестото го прави по-плътно и по-еластично поради активното отделяне на глутен.

Тази опция е идеална за приготвяне на пица, но не е толкова добра за приготвяне на пайове. Това е така, защото тестото в пайовете по правило трябва да е пухкаво, крехко и ронливо, а не стегнато. Ето защо трябва да имаме предвид този метод, за да получим по-вкусни печени изделия.

7. Пържене на месо веднага след добавяне на подправки към него

За да сте сигурни, че една пържола става хрупкава, когато я пържите, не я хвърляйте в тигана веднага след добавяне на подправки. Осоленото месо отделя голямо количество влага, което в крайна сметка може да му попречи да се пече и ще стане сварено. Или ще трябва да държите парчетата месо на огъня по-дълго, което ще доведе до сухота.

За да не се случи това, оставете месото да престои с подправките върху него за 15 минути, като периодично изтривате изпусканата влага с хартиена кърпа.

8. Варене на картофи без капак

За да накарате картофите да се варят по-равномерно и бързо, струва си да покриете тенджерата с капак, тъй като това ще натрупва и задържа топлината по-ефективно. Съществува обаче често срещано погрешно схващане, според което това може да доведе до разпадане на картофите.

Всъщност този страшен ефект всъщност не се дължи на капака, а по-скоро на поставянето на картофите във вряща вода. Това кара външната част на картофите да се сварява по-бързо и, разбира се, те започват да се разпадат, докато вътрешността достигне необходимата степен на готовност.

9. Чукане на месо, без да е покрито с нещо 

Доста лесно е да изсушите птичето месо, особено частично. Например тънкият ръб на гърдите определено ще се готви по-бързо от по-дебелия ръб. За да оставите месото да се запържи равномерно, достатъчно е да го начукате и да го направите плоско. Но има някои неща, които трябва да имате предвид.

Не удряйте парче месо, без да го поставите в найлонов плик или поне да го покриете с фолио. Ако не го направите, малки частици, които са невидими за окото, могат да се разпръснат върху плота, разпространявайки бактерии. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay