Искате или не - сезонът на киселото зеле дойде. Време е за обичаната от всички българи капама. Днес ви предлагаме лесна рецепта за капама, с която да впечатлите своите гости на коледната трапеза.
Необходими продукти:
1,5 кг свинско месо, нарязано на кубчета
1 чаша ориз
1 голяма глава кисело зеле, изцедено и нарязано на ситно
3 средно големи моркова, нарязани на кръгчета
2-3 големи картофа, нарязани на кубчета
2 големи глави лук, нарязани на резенчета
3 скилидки чесън, нарязани на дребно
1/2 чаша олио
1/2 чаша червено вино
1 консерва (400 г) нарязани домати или 4 средно големи прясни домата, нарязани на кубчета
2 супени лъжици червен пипер
Сол на вкус
Черен пипер на вкус
1 чаена лъжичка доматено пюре (по избор)
Начин на приготвяне:
На среден огън загрейте олиото в голяма тенджера или гювеч. Запържете нарязания лук и чесън до омекване.
Добавете парченцата говеждо месо, докато придобие златист цвят. Прибавете червеното вино и оставете да ври за около 5 минути, за да се изпари алкохола.
Добавете ориза, след това поставете киселото зеле, морковите и картофите. Разбъркайте добре. Добавете консервата с домати или прясно нарязаните домати, червения пипер, доматеното пюре (по избор) и солта и черния пипер на вкус.
Намалете температурата и оставете капамата да ври на късен огън за около 1,5 - 2 часа или докато месото и зеленчуците станат меки.
По време на готвенето проверявайте вкуса и при необходимост подправете със сол, черен пипер или сладка червена паприка.
Сервирайте гореща!
0 | 1 |