Лесна рецепта за капама

Лесна рецепта за капама

Искате или не - сезонът на киселото зеле дойде. Време е за обичаната от всички българи капама. Днес ви предлагаме лесна рецепта за капама, с която да впечатлите своите гости на коледната трапеза.

Необходими продукти:

1,5 кг свинско месо, нарязано на кубчета

1 чаша ориз

1 голяма глава кисело зеле, изцедено и нарязано на ситно

3 средно големи моркова, нарязани на кръгчета

2-3 големи картофа, нарязани на кубчета

2 големи глави лук, нарязани на резенчета

3 скилидки чесън, нарязани на дребно

1/2 чаша олио

1/2 чаша червено вино

1 консерва (400 г) нарязани домати или 4 средно големи прясни домата, нарязани на кубчета

2 супени лъжици червен пипер

Сол на вкус

Черен пипер на вкус

1 чаена лъжичка доматено пюре (по избор)

Начин на приготвяне:

На среден огън загрейте олиото в голяма тенджера или гювеч. Запържете нарязания лук и чесън до омекване.

Добавете парченцата говеждо месо, докато придобие златист цвят. Прибавете червеното вино и оставете да ври за около 5 минути, за да се изпари алкохола.

Добавете ориза, след това поставете киселото зеле, морковите и картофите. Разбъркайте добре. Добавете консервата с домати или прясно нарязаните домати, червения пипер, доматеното пюре (по избор) и солта и черния пипер на вкус.

Намалете температурата и оставете капамата да ври на късен огън за около 1,5 - 2 часа или докато месото и зеленчуците станат меки.

По време на готвенето проверявайте вкуса и при необходимост подправете със сол, черен пипер или сладка червена паприка.

Сервирайте гореща!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay