В сезона на киселото зеле, ние ви показваме една малко по-различна рецепта. Ето ви една базова рецепта за корейско кимчи, което е едно от най-популярните и познати ястия от корейската кухня:
Необходими продукти:
- 1 голямо китайско зеле
- 1/4 чаша сол
- 1 средна морков, настърган
- 1 чаша вода
- 1 супена лъжица чили флейкс (може да се добави повече или по-малко, в зависимост от вашия вкус)
- 1 супена лъжица свеж настърган джинджифил
- 3 скилидки чесън, намачкани
- 2 глави зелен лук, нарязан на дълги и тънки ивици
- 1 супена лъжица зехтин
- 1 чайна лъжичка захар
Начин на приготвяне:
- Измийте зелето и нарежете на големи парчета.
- Поставете парчетата в голяма купа и поръсете със сол. Втрийте я зелето, за да се разнесе и го оставете да постои за около 1-2 часа.
- Изплакнете зелето добре с хладка вода, за да премахнтете излишната сол.
- В съд за разбъркване, смесете чилито, джинджифила, чесъна, зехтина, захарта и водата.
- Смесете моркова и зеления лук в зелето и добавете подготвената смес. Разбъркайте добре, за да се смесят съставките равномерно.
- Поставете кимчито в стъклени буркани, натиснете го добре към дъното, за да избегнете въздушни джебчета, и затворете буркана.
- Оставете кимчито да ферментира на стайна температура за около 1-5 дни, в зависимост от това колко бързо и как искате да го консумирате.
- След като кимчито е ферментирало по ваш вкус, го прехвърлете в хладилника.
Кимчито е вкусно като гарнитура или добавка към различни ястия. Приятно готвене!
0 | 0 |