Най-лесните домашни сладоледени близалки

Тези домашни сладоледени близалки са задължителен аксесоар от дневното ви меню това лято!

Най-лесните домашни сладоледени близалки

Не е нужно да сте кулинари или гастрономи по душа, за да се насладите на истинското удоволствие на домашно спретнатите плодови близалки. Те са толкова лесни за приготвяне и същевременно не изискват много ресурси. Изключение, разбира се, прави доброто ви настроение!

Не се притеснявайте да се насладите на този изкусителен лукс без да ви тежи на съвестта с дни наред. Летните жеги и без това забързват дейността на потните жлези, а и порциите на тези малки ледени десертчета са толкова малки, че единственото, което ще помните от тяхното съществуване, е удоволствието, с което сте ги изяли.

След като в края на миналия месец ви запознахме с рецепти за 12 невероятно вкусни коктейла на клечка, днес ви предлагаме и сладоледени такива.

Боровинки
Боровинковите сладоледени близалки са колкото здравословни, толкова и хранителни. Това, което е нужно да си набавите от магазина за направата на тази боровинкова наслада, е единствено кофичка кисело мляко. От съседния плод и зеленчук се запасете с 2 купички (или 2 ч.ч.) боровинки без значение в какъв цвят, 1 банан и няколко лъжици ароматен домашен мед.

Ще се учудите колко бързо е приготвянето на това плодово-млечно изкушение! Замразете във фризера предварително измитите боровинки и предварително нарязания нa по-тънки кръгчета банан.

Заедно с 2 ч.ч. кисело мляко, пасирайте плодовете с блендер. Според вкусовите си предпочитания подправете получената смес с мед. Разпределете я равномерно в чашки (може и пластмасови) или формички за сладолед. Тях пък поставете за около 10 минути във фризера, след което забодете сладоледени клечки във всяка от тях или подходящи за целта материали (по-дебели пластмасови сламки например).

Близалките трябва да престоят поне 4 часа на студено. Ако не се изваждат лесно, потопете за кратко долната част на формата/чашката в топла вода.

Помнете, че тези вкусотии не съдържат консерванти и оцветители!

Най-лесните домашни сладоледени близалки

Банан
Макар и граничеща по-скоро със сладоледа, тази бананова близалка е друг десерт, с който да се изфукате пред своите приятели. За приготвянето му са нужни няколко банана, дървени клечки за сладолед, разтопен на водна баня шоколад и ядки по избор.

Бананите се нарязват на две и се поставят във фризера за около час. След това се изваждат и се потапят в изстиналия течен шоколад. Финалният щрих се отбелязва с поръсване банановата близалка с някакви ядки, кокосови стърготини или дори със закачливи и цветни захарни пръчици. Поставете в чиния и изчакайте да се изстуди още малко в хладилника.

Най-лесните домашни сладоледени близалки

Този десерт може да бъде приготвен и като традиционна бананова сладоледена близалка. Няколкото нарязани на дребно банана се пасират със сметана и захар. Получената смес се охлажда за няколко часа, а след това може да се топне и в разтопен шоколад и да се "апликира” с ядки.

Най-лесните домашни сладоледени близалки

Ягода
Ягодово-сладоледените близалки определено са най-големият хит сред тазгодишните летни лакомства. Макар да не са толкова здравословни колкото боровинковите, вкусът им несъмнено е неустоим!

За да приготвите 6 порции от този десерт, са ви нужни 200 грама пресни ягоди, 100 грама захар, 200 мл сметана (30%) и един лимон.

Измити и нарязани, ягодите се смесват със захарта и с 1 с.л. лимонов сок. С помощта на миксер или кухненски робот продуктите се пюрират. Ако ви притесняват семките на червения плод, може да ги отстраните, като сместа се прецеди през сито или марля. Сметаната се разбива на твърд сняг и се прибавя към пюрето. Не забравяйте да поразбъркате всички съставки.

Кремът се разпределя в 6 форми или чаши и са му нужни около 5-10 минути, докато се втвърди във фризера. Следва поставянето на дървените клечки за сладолед по средата на всяка чашка/форма. Ягодово-сладоледеният продукт се замразява за около 12 ч.

А за още по-големи лакомници, близалките могат да бъдат потопени в предварително разтопен шоколад.

Най-лесните домашни сладоледени близалки

Ягоди с бадеми
Защо да не прибавим и бадемов вкус към ягодовия десерт? За тази рецепта ще са ви нужни една-две допълнителни съставки. Освен 200-те грама ягоди, 1 с.л. лимон и 200 мл течна сметана, включете и 50 грама филирани бадеми и 100 грама кисело мляко (по желание цедено). Обикновената захар заместете с пудра (200 грама).

С блендер или пасатор се пюрират ягодките, лимоновият сок и захарта до получаване на еднородна смес. Постепенно се прибавят киселото мляко и предварително разбитата на твърдо сметана. Всичко се разбърква добре.

Следва добре познатата процедура по братското разпределяне на сместа в подходящи съдове и забождането на дървените клечки за сладолед. Филираните бадеми се поръсват отгоре, като междувременно е добре да ги притиснете леко, за да полепнат по-добре по повърхността. Резултатът ще е налице след няколкочасов престой във фризера.

Пъпеш
За ледена близалка с вкус на пъпеш е нужно да кипнете в малка тенджерка 120 мл вода с 60 грама захар. Разбърквайте, докато захарта се разтопи добре. Свалете тенджерката от котлона и изчакайте течността да изстине.

Междувременно нарежете ½ пъпеш и го пюрирайте с подсладената вода. Тук отново може да експериментирате със сметана или кисело мляко.

Полученият крем се изсипва в чашки или формички за сладолед. Дървените клечки или пластмасови сламки се забождат по средата и малките съдчета се слагат във фризера за поне 5 часа.

Най-лесните домашни сладоледени близалки

Малина
За изключително вкусни плодово-сладоледени близалки може да прибегнете до помощта на прахообразните кремове. За рецептата се снабдете с 250 мл прясно и 150 грама кисело мляко, 70 грама конфитюр от малини и 1 пакетче крем малина.

Студеното прясно мляко се изсипва във висок съд и към него се прибавя кремът на прах. Сместа се разбива за около 3 минути с миксер - първоначално на бавна, а след това и на по-висока степен. Отново превключете на бавна степен и постепенно прибавете киселото мляко. Полученият крем се бърка за още 15-20 секунди. Накрая се прибавя конфитюрът - така, че да се запазят плодовите парченца в него.

Сместа се изсипва във формички или чашки и се оставя за няколко часа на сигурно във фризера.

Тази рецепта може да се осъществи и с различни кремове - като например с вкус на кайсия или банан.

А ако и вие имате предложения с ваша лична рецепта за сладоледена близалка, не се двоумете да я споделите с нас. Експериментирайте на воля, защото лятото тепърва започва! Помнете, че всякакви вкусове и аромати ще подхождат на този десерт, стига да ги съчетаете с желание и настроение.

Най-лесните домашни сладоледени близалки

Още вкусни рецепти за десерти ще намерите на jenite.bg във Facebok.

19 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 04.07.2014|15:37
Страхотна идея,изглеждат неустоимо вкусни.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay