Бобът е сред любимите храни както на вегетарианците, така и на месоядните. Бобът е едно от най-разнообразните бобови растения. Бобът може да се добави в чили, да се направи бургер от него или просто да се свари и да се овкуси.
Но колко е здравословен черният боб?
Първо, черният боб може би е най-хранителното бобово растение, което можем да консумираме. Той съдържа мощни антиоксиданти, които са свързани с намалени признаци на стареене и намален риск от рак. Нещо повече, черният боб съдържа повече антиоксиданти от другите видове боб.
Хранителна стойност на черния боб (за една чаша):
227 калории
15 грама протеин
1 грам мазнина
15 грама фибри
41 грама въглехидрати
5 грама захар
2 грама натрий
Черният боб има много ползи за здравето...
Черният боб е богат на протеини и затова засища за дълго време. Също така е богат на цинк и спомага за преработването на мазнините.
Контролира нивата на кръвната захар
Ако сте на диета с нисък гликемичен индекс, черният боб е идеалното ястие за вас.
Черният боб предотвратява заболявания на сърцето
Черният боб може да запази здравето на сърцето ви, като понижи холестерола.
Има една уловка. Черният боб има и негативни страни. Например, ако имате Синдром на раздразненото дебело черво, не е препоръчително да ядете боб, тъй като може да причини подуване на корема и поява на газове.
Също така хората с високо кръвно налягане трябва да внимават с консервирания черен боб, тъй като съдържа много натрий.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 | 0 |