Ползи на корена от репей

Ползи на корена от репей
Canva

Коренът на репей (Arctium lappa) се използва традиционно в различни култури за медицински цели. Въпреки че научните изследвания са ограничени, е известно, че коренът на репей съдържа различни биологично активни съединения и има потенциални ползи за здравето. Някои от ползите могат да включват:

Антиоксидантно действие

Коренът на репей съдържа антиоксиданти, които могат да помагат в борбата със свободните радикали в организма и да подпомагат общото здравословно състояние.

Противовъзпалително действие

Някои съединения в корена на репей се считат за противовъзпалителни и могат да бъдат полезни при различни възпалителни състояния.

Подпомагане на функцията на бъбреците

Репейът традиционно се използва за подпомагане на функцията на бъбреците и изчистването на токсини от организма.

Подпомагане на здравето на кожата

Някои хора използват корена на репей за подпомагане на здравето на кожата, особено при проблеми като акне и екзема.

Преди консумацията на корена на репей, е важно да бъде обработен правилно, за да се избегнат евентуални рискове и да се повиши биодостъпността на полезните съединения. Един от начините за обработка е като коренът се изсушава, след което се смилат на прах или се приготвят като чай. Винаги е препоръчително да се консултирате с медицински специалист, преди да добавите нови съставки към храната си, особено ако имате каквито и да било здравословни проблеми или приемате лекарства.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay