С вкус на Франция: Рататуи

Най-вкусната версия на този своеобразен провансалски гювеч

С вкус на Франция: Рататуи

Сещате ли се за анимационния филм "Рататуи”, в който един безкрайно симпатичен мишок готвач се специализира именно в приготвянето на този своеобразен провансалски гювеч? Днес, в рамките на седмицата в Jenite.bg, посветена на френската кухня, ще ви разкрием именно нашата любима рецепта за рататуи. Ето я и нея.

Нужни са ви:
1 малък патладжан
1 малка тиквичка
1 розов домат
1 глава червен лук
2-3 пресни картофчета
3-4 скилидки чесън
2 с.л. зехтин
2-3 с.л. доматено пюре
2 кафени чашки вода
2-3 клонки розмарин
1-2 клонки мащерка
царевично брашно
сол
бял пипер

Начин на приготвяне:
Обелете патладжана, нарежете го на кръгчета, поръсете го обилно със сол и го оставете за 30-ина минутки, за да се отървете от горчивната му. След това измийте парченцата от солта и ги изсипете в купа.

Нарежете на кръгчета със същата дебелина и останалите зеленчуци и ги изсипете при патладжана. Залейте всичко със зехтина, ситно нарязаните розмарин и мащерка, сол и бял пипер на вкус. Разбъркайте качествено (най-добре с ръце).

Смесете доматеното пюре с водата и ги разбъркайте до хомогенност. Изсипете получилата се течност на дъното на тава. Обелете скилидките чесън и ,без да ги режете, ги "хвърлете" в различни краища на тавата (за да не се натрапва вкусът, а само леко да се долавя ароматът).

След това започнете да редите отгоре кръгчетата зеленчуци.

Поръсете с царевично брашно (на око, не плътен слой).

Поставете в предварително силно загрята фурна на средна решетка и печете около 40 минути (или докато кръгчетата се зачервят и добият златиста коричка).

С вкус на Франция: Рататуи
Ако тази статия ви е харесала, харесайтe и страницата на Jenite във Facebook!

4 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay