С какво вино да впечатлим гостите?

С какво вино да впечатлим гостите?

Ако искате да направите дълготрайно впечатление на госта си за вечеря, няма как да сбъркате, ако съчетаете специалитетите си с правилното вино. Хубавото вино придава на храната нотки на елегантност и класа.

Сервирайте виното с правилната температура

Най-лошата възможна грешка по време на винена вечеря е да сервирате вино с неподходяща температура.

Белите вина, като Тамянка, Вионие, Ризлинг и Шардоне, както и Розето е най-добре да се сервират с температура между 8-10 градуса по Целзий. Подобен температурен интервал може да постигнете, като оставите виното да се изстуди в хладилника за няколко часа.

За светлочервените вина, като Мелник 55, Санджовезе, Небиоло, Пино Ноар, Гренаш и Каберне Фран температурата на сервиране трябва да бъде между 12-14 градуса.

Докато за плътните червени вина, като Каберне Совиньон, Мерло, Марселан и др. температурата на сервиране трябва да е около 15 - 18 градуса.

Температурата на сервиране на вината е важна, тъй като влияе пряко върху ароматите, уханията и вкусовите им качества.

Изберете правилните винени чаши

Ако искате да впечатлите гостите си, трябва да изберете и правилните винени чаши. Обикновено има два вида чаши - стъклени и кристални. Кристалните чаши разсейват светлината по-добре, контролират температурата на виното и подчертават ароматите и вкусовете му. Въпреки това те се срещат доста по-рядко, заради сравнително високата им цена.

Формата на чашите също е от значение. Когато сервирате червено вино, не забравяйте да използвате чаши с големи гърла, тъй като те Ви позволяват да откривате нов аромат всеки път, когато отпивате от виното.

Тъй като белите вина се сервират студени, техните чаши са по-U-образна и изправена, за да позволят освобождаването на ароматите и при по-студени температури.

Съчетайте виното с храната

Съчетаването на виното с храната си е цяло изкуство, но за щастие има няколко прости правила, които могат да Ви бъдат от помощ:

- Храната и виното трябва да имат еднаква интензивност на вкуса

- Съчетайте червените вина с червени меса и месни ордьоври

- Съчетайте белите вина с бели меса, като риба и пиле или със сирена и салати

- Балансирайте плътните червени вина с по-мазни ястия

- Понякога е добре виното да  се съчетава със соса, а не с месото

Виното добавя нотка на класа и изтънченост към изживяването на трапезата, сервирайте го като професионалисти и със сигурност ще оставите гостите си впечатлени!

Ето и няколко предложения за съчетание на вино и храна:

Микс от свежи салати с чери домати и пармезан в комбинация с бяло вино RupelТаmianka 2018

С какво вино да впечатлим гостите?

Свинско печено с грейви сос и гарнитура в комбинация с червено вино RupelGramatikMelnik 55 2015

С какво вино да впечатлим гостите?

Домашна шоколадова торта в комбинация с червено вино RupelSpanchanebbiolo&sangiovese 2016

С какво вино да впечатлим гостите?

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay