Съветите на Alexander Vlog: Кои са храните, които никога не трябва да поръчвате в ресторант

Съветите на Alexander Vlog: Кои са храните, които никога не трябва да поръчвате в ресторант

В днешното забързано всекидневие е много по-лесно да посетим ресторант, отколкото да се трудим да приготвим вечеря у дома. Това обаче не винаги е най-правилното решение, особено когато не сме наясно какъв е подходът към храната в масовите заведения. Често можем да попаднем на лошо приготвени ястия и използване на некачествени продукти в следствие, на което можем да останем силно разочаровани и дори да получим хранително натравяне.

По този повод се срещнахме с кулинарния критик Александър Николов, който да ни просвети подробно по темата за храната в заведенията. Той е познат на широката общественост под псевдонима Alexander Vlog и снима видеа в платформата TikTok, където дава своето откровено мнение за различни заведения в страната, а дори и извън нея. Александър се радва на близо 50 хил. последователи в социалната мрежа и влияе на хиляди потребители в избора им на ресторант, в който да обядват, вечерят или да посетят за скъп семеен повод.

Имайки предвид големия му опит с храненето навън решихме да го попитаме кои са храните, които никога не трябва да си поръчваме в заведение. Ето какво ни отговори той:

Бланширани картофи

Когато посещавате заведение за първи път винаги попитайте сервитьора дали предлаганите от тях картофи са пресни или бланширани. Александър не би препоръчал вторите, защото те представляват полуфабрикат, лишен от всякакви вкусови качества. Обработените предварително картофки обикновено са сухи и не носят никаква наслада. Това се случва, защото този тип храни винаги се съхраняват дълбоко замразени във фризер, а при поръчка се изваждат на момента и директно се поставят във фритюрника. По този начин картофът остава безвкусен и лисва така предпочитаната хрупкавост. 

Пилешки хапки с корнфлейкс

Тази предпочитана от много българи, включително и деца храна се оказва доста неподходяща за консумация. Александър ни съветва да избягваме тези пилешки хапки, защото те отново са замразени с неясен срок на годност и обикновено ни ги сервират доста твърди. Освен, че подобна храна е безлична и ще ви разочарова, може и да ви принуди да се разделите с парче от някой свой зъб.

Морски дарове

Тук Александър прави важно уточнение - ресторантите, които са специализирани в предлагането на морски дарове (особено тези на морето) не би трябвало да ви притесняват по никакъв начин, защото храната там е прясна и не крие рискове. За разлика от тях, обикновените заведения с много дълги менюта също предлагат морска храна, която обаче обикновено не е прясна и е дълбоко замразена, тъй като се поръчва рядко. Никога не си поръчвайте скариди, миди или други морски деликатеси от такива ресторанти, защото има голяма вероятност те да са стари и да получите хранително натравяне.

Съветите на Alexander Vlog: Кои са храните, които никога не трябва да поръчвате в ресторант

Зелена салата

Обикновено този тип салата се приготвя с маруля. Александър споделя, че не му е приятно да консумира такава салата, защото почти никъде тя не е приготвена както трябва - или оцетът е прекалено много, или марулята не е свежа. Също така трябва да имате предвид, че на много места нивото на хигиена не е достатъчно добро и този тип салати не биват измивани добре. А това от своя страна крие много опасности за здравето, поради наличието на различни бактерии и пестициди.

Сладолед

Освен, ако ресторантът не е упоменал изрично, че сладоледът е приготвен на място или е специален италиански, по-добре не си поръчвайте. Александър споделя, че предпочита сладоледът да бъде с наситен вкус и приготвен с качествени съставки. Сладоледът от кутия, закупен от супермаркета със сигурност няма да ви предостави това удоволствие, а и защо да плащате двойна сума за продукт, който е достъпен и можете да консумирате и у дома?

Попадали ли сте в ситуация с някоя от изброените храни? Какво не ви допадна? А кои са храните, които самите вие избягвате да поръчвате, когато сте в заведение?

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

4 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay