Храни, които увеличават риска от инсулт

Храни, които увеличават риска от инсулт
pixabay

Инсулт може да настъпи, когато кръвоснабдяването на определени части на мозъка е ограничено или напълно блокирано, което води до загиване на мозъчни клетки. Ако забележите някакви признаци на инсулт, трябва незабавно да потърсите лекарска помощ, дори ако симптомите изчезнат след известно време.

Инсултът далеч не винаги може да бъде предотвратен, но има редица рискови фактори, които сте напълно способни да компенсирате. Националната здравна служба посочва, че здравословното хранене помага значително да се намали вероятността от развитие на инсулт. Имайте предвид, че някои на пръв поглед здравословни и полезни храни всъщност могат да съдържат много захар и сол. Това са храните, които трябва да избягвате. Националната здравна служба предупреждава, че ако забележите признаци на инсулт при себе си или при друг човек, трябва незабавно да се обадите на бърза помощ.

Home Care Assistance, уебсайт, посветен на поддържането на добро здраве, твърди, че консервираната супа всъщност увеличава риска от развитие на инсулт.

"Преработените храни, като супите в консерви, съдържат твърде много сол. Излишният натрий кара организма да произвежда и задържа повече течности, което води до високо кръвно налягане и сърдечносъдови заболявания, увеличавайки вероятността от инсулт", предупреждава този уебсайт. "Ако близките ви харесват тези консервирани супи, те трябва да изберат продукти с намалено съдържание на сол или да си приготвят сами супи у дома, като използват здравословни съставки, които помагат в борбата със сърдечносъдовите заболявания.

Асоциацията за борба с инсулта предупреждава, че инсултите се случват на всеки пет минути в Обединеното кралство.

Националната здравна служба твърди, че нездравословното хранене може да увеличи вероятността от развитие на инсулт, тъй като често води до високо кръвно налягане и нива на холестерол.

Съществуват и редица други рискови фактори, както и фактори, свързани с начина на живот, за предотвратяване на инсулти.

Националният институт за сърцето, белите дробове и кръвта на САЩ съобщава, че тревожността, депресията и силният стрес са рискови фактори.

"Преумората в офиса и липсата на общуване с приятели, семейство и други хора извън дома също носят повишен риск от инсулт", предупреждават експертите на института.

Съществуват и други рискови фактори, като неправилен начин на живот и нездравословни навици, по-специално употреба на алкохол, наркотици и липса на редовна физическа активност. Специалистите от клиниката "Майо" са убедени, че аеробната физическа активност намалява риска от инсулт, като действа едновременно в няколко посоки. Упражненията спомагат за понижаване на кръвното налягане, повишават добрия холестерол и подобряват цялостното здраве на кръвоносните съдове и сърцето.

"Ако промените в начина на живот не са били достатъчни, за да контролирате диабета си, посетете личния си лекар, който ще ви предпише специални лекарства за диабет", допълват от клиниката "Майо".

Понастоящем в Обединеното кралство има приблизително 1,3 милиона души, които са прекарали инсулт. Симптомите на инсулта могат да варират в зависимост от степента на увреждане и от това коя част на мозъка е засегната.

Инсултите са рядкост при хора под 40-годишна възраст. Но когато се появят, те често са резултат от необичайно високо кръвно налягане.

Симптомите на инсулта могат да бъдат различни, но най-често те се появяват внезапно. Един от основните признаци за инсулт е промяната в изражението на лицето. Появява се асиметрия в лицето, човекът не може да се усмихне, ако го попитат, ъгълчето на устните или окото от едната страна може да увисне.

Симптомите могат да засегнат и цялото тяло. Например "човек може да не е в състояние да вдигне едновременно и двете си ръце и да задържи тежестта си поради слабост и изтръпване в едната от тях", според Националната здравна служба.

Говорът може да стане неясен, а понякога "човекът може да не е в състояние да каже нищо, въпреки че е в съзнание". Често хората с инсулт "трудно разбират какво им казват околните".

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay