Чести грешки, които допускаме при печене

Чести грешки, които допускаме при печене

Можете да намерите няколко книги и онлайн курсове за "Изкуството на печенето". Повечето от тях обаче са подвеждащи. Когато се обучавате за пекар, най-важният урок, който се преподава, е, че печенето е наука. Основата трябва да бъде подготвена с изключителна прецизност и техника.

Когато се прави правилно, печенето може да бъде невероятно удовлетворяващ и успокояващ процес, при което се получават купища трудно спечелени, пресни печени продукти. Когато обаче процесът на печене се обърка, това може да доведе дори и най-добрите пекари до ръба на лудостта. В края на краищата, печенето е наука и най-малката грешка или грешка в изчисленията може да доведе до разочароващ завършен продукт.

Прочетете по-долу списък с често срещани грешки при печене и съвети за тяхното отстраняване:

Неточни мерки

Ако приемем, че печенето е изкуство, е ключова грешка, често правена от пекарите. Точното измерване е първата стъпка на печене. Вместо да се използват чаши и лъжици, съставките трябва да се измерват в грамове и килограми. Чашите се произвеждат с помощта на различни метрични системи по целия свят и поради това винаги създават объркване.

Неправилен метод на смесване

Неправилното смесване е една от другите често срещани грешки. Независимо дали става въпрос за приготвяне на тесто за хляб или тесто за сладкиши, наложително е да се спазва правилният ред на смесване на съставките, вместо да се добавят всички заедно. Важно е да се разбере, че някои съставки се нуждаят от добро смесване, за да се аерират. Разбиването на яйца и захар или сметановото масло и захар обикновено изисква аерация, докато сухите съставки като брашно изискват само леко разбъркване.

Пропускане на свързващия агент при печене на сладкиши без глутен

Невключването на свързващ агент е една от най-често срещаните клопки за безглутеновите пекари. Някои алтернативни брашна имат свързващ агент, докато други не. Ето защо, когато печете с тези брашна, не забравяйте да проверите списъка на съставките за свързваща съставка, като ксантанова смола или гума гуар.

Тестото не втасва

Ако на тестото е дадено достатъчно време да втаса и то все още не нараства по размер, дайте тласък на маята с този трик. Загрейте чаша вода в микровълновата фурна, след това я изключете и поставете тестото до водата и затворете микровълновата, за да я използвате като импровизирана кутия и да ускорите процеса на втасване (просто се уверете, че тестото и вода, заедно). Ако тестото ви все още не се вдига, има вероятност дрождите, които сте използвали, да са изтекли и ще трябва да започнете отначало.

По-кратък процес на втасване

Друга грешка, правена от пекарите, е прескачането на стъпки. Примерно – хлябът се състои от 4 основни съставки, т.е. брашно, вода, мая и сол. Правилната комбинация от съставки и навременният процес на втасване придават на хляба целия му вкус. Следователно, бавното втасване, при необходимата температура, върши работа.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay