Красивите контрастиращи слоеве на този десерт са умопомрачителни. По време на печенето тестото разменя местата си, което изглежда като магия. Докато се пече, кексовото тесто се аерира и придобива форма, преди блатът да стегне, така че да се издигне отгоре.
Крайният резултат е отчетливо наслоен десерт със сочен шоколадов блат като основа, кремообразен блат отгоре и карамел, за разкош.
Този френски десерт е изключително вкусен и се приготвя по-лесно, отколкото си мислите.
Ето как:
Необходими продукти:
За блата:
1/2 ч. масло
1/4 ч. карамелен сос
1 ч. кафява захар
1 яйце
180 грама брашно
1/4 ч. какао на прах
1 ч.л. бакпулвер
3/4 ч.л. сода за хляб
щипка сол
120 мл сварено кафе
1/2 ч. buttermilk (или прясно мляко с малко лимонов сок)
За флана:
5 яйца
1 консерва кондензирано мляко
2 ч.л. ванилия
220 мл прясно мляко
Начин на приготвяне:
Включете фурната да загрява на 160 градуса.
Подгответе форма за кекс, като я намажете с масло.
Изсипете карамеления сос и оставете настрана.
Разбийте кафявата захар и останалото масло в помощта на миксер. Трябва да се получи пухкава смес. Добавете яйцето и отново разбийте.
Комбинирайте брашното, какаото на прах, бакпулвера, содата за хляб и солта. Добавете половината сухи съставки към яйчената смес, като разбърквате енергично. Добавете кафето и разбъркайте. Добавете останалите сухи съставки и мътеницата и разбийте добре. Изсипете тестото в подготвената форма върху карамела.
В голяма купа разбийте яйцата, кондензираното мляко и ванилията. Добавете млякото и разбъркайте отново. Бавно изсипете сместа за флан върху другата смес във формата.
Покрийте с фолио и сложете в друг, по-голям, съд, пълен с вода.
Печете около 60-70 минути. Оставете сладкиша да се охлади за поне 1 час, след което го извадете от формата и го оставете да се охлади за още 2 часа, преди да сервирате.
Да Ви е сладко!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
Последвайте Jenite.bg в Instagram!
2 | 0 |