Ябълковият пай е американска класика и въпреки че не е български десерт, е изключително вкусен. А това е най-добрата рецепта:
Необходими продукти:
За коричката:
3 ч. брашно
1 ч. масло
2 с. л. захар
1/2 ч. л. сол
1 ч. л. оцет
8 с. л. студена вода
За пълнежа:
1,5 кг ябълки, обелени и нарязани на тънко
2 ч. л. лимонов сок
2/3 ч. захар
2 с. л. брашно
1 ч. л. канела
1/2 ч. л. ванилия
1/4 ч. л. сол
2 с. л. масло
1 разбито яйце с малко вода
захар, за поръсване
Начин на приготвяне:
Преди да започнете сложете маслото и брашното във фризера за 30 минути.
С помощта на миксера, разбийте брашното със захарта и солта. След това добавете маслото и разбийте. След това добавете оцета и водата, без да изключвате миксера. Тестото трябва да бъде ронливо, а не лепкаво.
Върху набрашнена повърхност сложете тестото и го разделете на 2 топки. Разточете ги, за да станат като дискове.
Увийте ги с прозрачно фолио и ги сложете в хладилника за поне 2 часа.
Разточете тестото и сложете едната част във формата за пая и го притиснете към дъното.
Сложете го в хладилника.
Направете пълнежа: В голяма купа сложете ябълките, лимоновия сок, захарта, канелата, ванилията и солта и разбъркайте добре.
Прехвърлете пълнежа върху подготвената коричка и сложете маслото.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Нарежете останалото тесто на ленти и покрийте пая, като ги кръстосвате.
Намажете пая с разбитото яйце и поръсете със захар.
Печете около 20 минути, след това намалете фурната на 150 градуса и печете още 40 минути.
Оставете да се охлади за поне 2 часа преди сервиране.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
Последвайте Jenite.bg в Instagram!
1 | 0 |