Представете си класическа сцена от семеен американски филм - цялата фамилия е около масата, а домакинята поднася току-що изваден от фурната, все още неразрязан ябълков пай. Именно този "филмов” ябълков пай ще ви научим да приготвяте днес. А ето и точната рецепта.
Необходими са ви:
3 ч.ч. брашно
1 ч.ч. олио
4 с.л. прясно мляко
1 ч.ч. захар
3щипки сол
5 ябълки
2 ч.л. канела
½ ч.л. индийско орехче
Начин на приготвяне:
Смесете брашното, олиото, млякото, 3 ч.л. захар и 3 солта. Замесете тесто и го разделете на две. Едната половина разточете и разстелете върху тавата за пай.
Смесете ¾ ч.ч. захар, 3 с.л. брашно, канелата и индийското орехче. Нарежете ябълките на ленти и ги наредете върху кората. Отгоре изсипете приготвената смес.
Покрийте с другата половина разточена кора и с нож нарежете на няколко места, за да излиза парата и паят да се опече добре.
Изпечете пая в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 45 минути.
Охладете и сервирайте.
Още идеи за вкусни изкушения може да откриете във виртуалната кухня на Kulinar.bg.
6 | 1 |