Храни, които помагат за регулирането на кръвното налягане

Храни, които помагат за регулирането на кръвното налягане
Canva

Има определени храни, които могат да помогнат за регулиране на кръвното налягане. Тези храни могат да бъдат включени в балансирана диета за поддържане на здравословно кръвно налягане:

Храни, богати на калий: Калият е важен минерал, който помага за отпускане на мускулите и нервите, като по този начин намалява напрежението в кръвоносните съдове. Храните, богати на калий, включват банани, портокали, пъпеши, картофи, боб, леща и млечни продукти.

Храни с ниско съдържание на натрий: Диета с високо съдържание на натрий може да повиши кръвното налягане. Опитайте се да ограничите приема на сол и солени храни. Вместо това изберете пресни, непреработени храни, които естествено съдържат малко натрий.

Бакла: Този зеленчук е богат на калий и съдържа съединение, наречено пектин, което може да помогне за понижаване на кръвното налягане.

Чесън: Доказано е, че чесънът понижава кръвното налягане чрез отпускане на кръвоносните съдове. Можете да го включите в храната си или да приемате добавки с чесън.

Грейпфрут: Този плод е богат на витамин С и други хранителни вещества, които могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане.

Овесени ядки: Те са богати на фибри и могат да помогнат за понижаване на холестерола и кръвното налягане.

Ленено семе: Тези семена са богати на омега-3 мастни киселини, които могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане. Те могат да се добавят към смутита, кисело мляко или дори хляб.

Тъмен шоколад: Тъмният шоколад съдържа флавоноиди, които могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане. Важно е обаче да се консумира умерено, тъй като все още съдържа захар и мазнини.

Кисело мляко: Пълномасленото кисело мляко е богато на калций и може да помогне за понижаване на кръвното налягане.

Мазна риба: Риби като сьомга, скумрия и херинга са богати на омега-3 мастни киселини, които могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане.

Не забравяйте, че въпреки че тези храни могат да помогнат за регулиране на кръвното налягане, те не трябва да се използват като заместител на лекарствата, предписани от лекаря. Винаги се консултирайте с лекар относно всякакви промени в диетата или лечението.

1 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay