За какво е полезен зеленият лук?

За какво е полезен зеленият лук?
Canva

Зеленият лук притежава множество ползи за здравето. Ето някои от тях:

Високо съдържание на хранителни вещества: Зеленият лук е богат източник на витамини (А, С, К и В6), калий, калций, желязо, фосфор, магнезий и манган. Той също така съдържа малко количество протеини и фибри.

Подкрепя имунната система: Витамин С в зеления лук действа като мощен антиоксидант, подпомагайки имунната система и предпазвайки клетките от увреждане, причинено от свободните радикали.

Помага за храносмилането: Зеленият лук съдържа хром, който помага за регулиране на нивата на кръвната захар и подобрява усвояването на въглехидратите, мазнините и протеините. Фибрите в него също подпомагат храносмилането и поддържат здравето на червата.

Насърчава здравето на сърцето: Зеленият лук съдържа флавоноиди, които са полезни за здравето на сърцето. Те могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане и намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Може да намали риска от рак: Антиоксидантите в зеления лук могат да помогнат за намаляване на риска от някои видове рак, включително рак на дебелото черво и стомаха.

Поддържа здравето на кожата: Витамините А и С в зеления лук допринасят за здравето на кожата, като поддържат производството на колаген и помагат за защита на кожата от увреждане от слънцето.

Може да помогне за контролиране на теглото: Зеленият лук е с ниско съдържание на калории, но високо съдържание на фибри, което го прави добър избор за управление на теглото.

Подобрява здравето на костите: Калият, калцият и витамин К в зеления лук допринасят за здравето на костите, като стимулират минерализацията и укрепват костната тъкан.

Облекчава симптомите на настинка и грип: Както споменахме по-рано, зеленият лук е богат на витамин С, който може да помогне за облекчаване на симптомите на настинка и грип.

Подобрява здравето на очите: Витамин А в зеления лук е от съществено значение за доброто зрение. Може да помогне за предотвратяване на нощна слепота и други очни нарушения.

Важно е обаче да се отбележи, че докато зеленият лук предлага много ползи за здравето, той трябва да се консумира умерено поради потенциала си да причини дразнене на стомаха или газове при прекомерна консумация.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay