Часът на Земята 2020 поставя на фокус българските гори

Тази година WWF посвещава глобалната си инициатива на основния съюзник срещу климатичната криза

Глобалната кампания Часът на Земята поставя фокус върху опазената природа –нашият основен съюзник срещу климатичната криза. Часът на Земята в България ще обърне внимание на грижата за горите, които имат ключова роля в овладяване на промените в климата, като поглъщат CO2 от атмосферата и го съхраняват в дърветата, растителността и почвата.

WWF България работи по Програма за възстановяване и опазване на горите, която си поставя две ключови цели до 2022 г.: опазването на над един милион декара вековни гори и отглеждането на половин милион млади дръвчета по бреговете на българските реки.

"Часът на Земята 2020 стартира като дарителска инициатива в помощ на грижата за горите и цели да привлече подкрепата на широката общественост и бизнеса. Мащабната и скоростна промяна, от която планетата ни се нуждае е възможна само ако всички ние работим заедно за бъдеще, в което да живеем в хармония с природата.", коментира Веселина Кавръкова, изпълнителен директор на WWF България.

Глас за българските гори ще даде родният ни представител на Евровизия – Виктория Георгиева, която застава зад каузата в ролята на водещ посланик на WWF. Всеки може да се присъедини към нея, като изпрати SMS с текст DMS GORA на 17 777 или посети wwf.bg/gora. Инициативата подкрепят още Теодосий Спасов, Максим Ешкенази, Драго Симеонов, Калин Врачански, Прея, Весела Бонева, Анжела Недялкова, Деян и Дарин Ангелови, Теодор Ушев, Hayes& Y и RDMK. Посланици на Часа на Земята 2020 от страна на бизнеса са Playtechи iCard - дигиталниятпортфейл, койтопозволяваданаправишдарениекъм WWF с единклик и безтакса.

Само през последните 4 години WWF България проучи повече от 300 000 ха горски територии врайони със стари гори като Източни и Западните Родопи, Стара планина и Средна гора. През 2016 г. благодарение на дългогодишната работа и сътрудничеството между WWF, лесовъди, учени, Изпълнителна агенция по горите и партньорски организации, Министерството на земеделието, храните и горите официално обяви 109 000 ха стари гори защитени от изсичане.

WWF възстанови над 400 дка гори в две защитени зони от Натура 2000: по поречието на р. Дунав и по поречието на р. Марица. В момента екипът на организацията фокусира усилията си в създаването на нова крайречна гора в близост до Стамболийски.

Инициативата в България се реализира с безвъзмездната медийна подкрепана БНР, БНР-Бургас, БНР-Варна, БНР-Видин, Actualno.com, Argent, ClubZ.bg, Dir.bg, Jenite.bg, Idea, iWoman.bg, сп. National Geographic, OFFNews.bg, Seen.bg, сп. 360, Момичетата от града, Под Тепето, радио "Фокус" и Програмата.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay