Шоколадова торта без брашно

Петък винаги е подходящ ден за шоколадова торта! Още по-хубаво е, че тази, която ще ви покажем не съдържа никакво брашно! Ето как да я приготвите!

Необходими продукти:

За блата:

150 г краве масло, нарязано на парчета

170 г тъмен шоколад, 60%

3/4 ч.л. еспресо на прах

80 г светлокафява захар

100 г захар

1/2 чаена лъжичка сол

Ванилия

3 големи яйца, на стайна температура

Едно пакетче какао на прах

За ганаша:

50-60 г тъмен шоколад, 60%

Щипка сол

1/4 чаша течна сметана

Начин на приготвяне:

Блат:

Загрейте фурната до 180 градуса. Поставете решетката в средата на фурната.

Намазнете дъното на 20-сантиметрова кръгла форма за торта. Застелете дъното на тавата с хартия за печене. След това го намажете още веднъж. Оставете го настрана.

В средна тенджера добавете малко вода и я оставете да къкри на среден огън. В топлоустойчива купа добавете маслото и нарязания шоколад и поставете купата върху тенджерата с кипяща вода. Водата не трябва да докосва дъното на съда. Разбъркайте, докато маслото и шоколадът се разтопят напълно.

Махнете купата от котлона и добавете еспресото на прах. Оставете шоколадовата смес леко да се охлади, за около 5 минути.

Разбийте захарта и солта в сместа. Добавете ванилията и разбъркайте.

Добавете яйцата едно по едно. Не добавяйте следващото яйце, докато предишното не е напълно усвоено. Разбъркайте, докато получите гладка смес. Накрая добавете какаото на прах и отново разбъркайте.

Изпечете тортата: Изсипете тестото в подготвената форма за торта. Печете тортата, докато стегне и бухне, за 25 до 30 минути.

Ганаш:

В термоустойчива купа добавете шоколада и щипка сол. В малка тенджера, поставена на среден огън, добавете сметаната и загрейте, докато заври леко. Веднага залейте шоколада с горещата сметана. Оставете да престои за минута, след което разбъркайте, докато сместа стане гладка, копринена и течна.

Охладената торта се залива с топлия ганаш. Оставете ганаша да стегне върху тортата на стайна температура за 30 минути до 1 час. Вместо това можете да го поставите в хладилника за около 10 минути.

Сервирайте тортата, гарнирана с пресни плодове и сметана!

Да ви е сладко!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay