Все по-усилено навлиза молекулярната кухня. За тези от Вас, които не са запознати напълно с нея, или изобщо не са я чували, ще обясним какво е това. Тя съчетава физични и химични процеси за трансформиране на вкуса на храната. Нейна цел е да изучи и обясни химичните процеси, довели до промяна на продукта по време на неговата термична обработка. Ако ви се струва интригуващо и сте заинтересовани, то вижте подбраната от нас за Вас рецепта за едни по-нетрадиционни яйца.
Необходимите Ви продукти са: едно пакетче от 2гр. натриев алгинат, 1 пакетче от 6 грама калциев лактат, половин пакетче от 2 грама стабилизатор гума ксантан, 200 мл. нектар от манго, едно пакетче от 2 гр. агар-агар, 250 мл. кокосово мляко, 1 супена лъжица захар и едно пакетче ванилия.
Начинът на приготвяне е следният: Първо загрейте кокосовото мляко със захарта и ванилията. Когато заври, добавете агар-агар. Разбъркайте. След като е готово, го поставете в чинията, тъй като това ще представлява белтъка. Сега е време да се заемете с жълтъка. Сложете едно саше от калциевия лактат в 200 м. вода. Прибавете гума ксантана и нектара от манго. Разбъркайте в миксера, или на ръка. Сложете приготвената смес по средата в същата чиния. И ето.. вашето чудодейно яйце е готово!
Приятен апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 | 0 |