Картофи Дофиноаз са класическо френско ястие, което е ужасно вкусно. Независимо дали искате да сервирате това като изискан компонент на вашата вечеря или като креативна гарнитура за вашата вечеря, едно нещо е гарантирано: тези вкусни картофи ще изчезнат за секунди.
Картофите Дофиноаз произхождат от Франция през 18-ти век и се смята, че произхождат от региона Дофине. Когато опитате това изключително кремообразно удоволствие, ще разберете защо са се задържали толкова дълго във времето. Приготвянето е просто: задушавате нарязани картофи в смес от сметана и мляко, напоена с чесън, докато омекнат, след което ги нареждате, заедно със сирене Грюер в гювеч и ги запичате.
Имайте предвид, че колкото по-тънко нарежете картофите, толкова по-вкусно ще се получи.
Ето как да приготвите вкусни картофи Дофиноаз:
Необходими продукти:
2 с.л. масло
1 кг картофи
2 ч. прясно мляко
2 ч. сметана за готвене
4 скилидки чесън
1/8 ч.л. индийско орехче
сол и черен пипер
2 ч. настъргано сирене Грюер
1 ч.л. мащерка
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса и намазнете малка тавичка.
В голяма тенджера сложете картофите, млякото, сметаната, чесъна, индийското орехче, 2 чаени лъжички сол и 1 чаена лъжичка черен пипер. Оставете да заври, след това намалете котлона и оставете да къкри, докато картофите леко омекнат, 8 до 12 минути.
Използвайки решетъчна лъжица, прехвърлете половината картофи в съда за печене. Поръсете с половината сирене. Отгоре покрийте с останалите картофи и изсипете достатъчно от сметановата смес отгоре, докато течността достигне дъното. Поръсете равномерно с останалото сирене отгоре.
Печете, докато горната част стане златистокафява, а картофите поемат по-голямата част от сместа от мляко и сметана, 45 до 50 минути. Оставете да се охлади за 10 минути, след това украсете с листа от мащерка и сервирайте.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 | 0 |