Напоследък приготвяме различни ястия със спагети, затова днес решихме да разнообразим менюто си с техните братовчеди макароните.
Не е тайна, че след дълъг ден на работа, никой не иска да прекара часове в кухнята. Предлагаме ви рецепта за солени макарони на фурна, които не изискват нито велики кулинарни умения, нито много свободно време. Приготвянето отнема около половин час.
Необходими продукти
500 гр макарони
300 гр шунка
400 гр заквасена сметана
3-4 с. л. подправка от зеленчуци*
сол на вкус
Начин на приготвяне
Сложете макароните в тенджера с вода на котлона. Докато те се варят, нарежете шунката на тънки и къси лентички.
След като приключите с това, сипете сметаната в по-голяма купа и я разредете със същото количество студена вода. Разбъркайте добре, докато се разтвори, добавете зеленчуковия фикс и солта.
Макароните, шунката и овкусената сметана смесете в тава и я сложете във фурната. Препоръчително е тя да не бъде загрята предварително, защото има риск сметаната да се пресече.
Пече се около 20-30 минути на 200 градуса, или докато сметаната се сгъсти.
Малко преди ястието да е готово, поръсете с настърган кашкавал. Когато от него се получи златиста коричка, можете да извадите макароните от фурната и да си хапнете сладко. Бързата вечеря ще ви остави време да си починете, както обичате, събирайки сили за следващия работен ден.
*Ако искате ястието да бъде по-ароматно, можете да сложите повече от подправката.
125 | 8 |