Печено пиле с домати и масло

При приготвянето на пиле, най-важно е овкусяването. В тази рецепта месото се овкусява с масло и доматено пюре. Освен че прави месото по-сочно, доматеното пюре придава леко сладникава, умами киселинност, която е страхотна. Зеленчуците също ще се овкусят много добре, когато се приготвят по този начин. 

Ето как да приготвите вкусно печено пиле с масло и доматено пюре:

Необходими продукти: 

1 ч.л. кимион

1 ч.л. горчица

1/4 ч.л. лют червен пипер

1 с.л. сол

черен пипер

1 цяло пиле

600 грама бейби картофи, разрязани на четвъртинки

2 стръка праз

1 с.л. зехтин

1/2 ч. масло

1/4 ч. доматено пюре

1 с.л. мащерка

Начин на приготвяне:

В малка купичка комбинирайте кимиона, горчицата, червения пипер, сол и черен пипер.

Измийте, почистете и подсушете пилето. Натрийте цялото пиле с подготвената смес. Оставете да престои около 1 час. 

Загрейте фурната на 200°C. В голяма купа сложете обелените и нарязани картофи, праз лук и малко масло. Подправете със сол и черен пипер. Прехвърлете около половината от картофите и праза в голяма тава. Отгоре сложете пилето.

Комбинирайте маслото, доматеното пюре, мащерката и 1 чаена лъжичка сол. Намажете пилето отвсякъде с тази смес. Попълнете празнините отстрани с останалите картофи и праз.

Покрийте тавата с фолио и печете около 45 минути. Махнете фолиото и печете още около 40 минути. Оставете да почине 15-20 минути преди да сервирате. 

Добър апетит!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay