Пикантен пай

Френска рецепта за киш с гъби и сирене

Пикантен пай

В заглавието го нарекохме "пикантен пай", но истинското му име е "киш". Той е французин и богатият му пълнеж напълно отговаря на представите ни за нацията, която винаги се опитва да извлече максималното удоволствие от живота.

Кишът може да се приготвя и със зеленчуци или морски дарове, но ние се спряхме на един вкусен вариант с гъби и сирене от Kulinar.bg. Ето как можете да си угодите, ако ви се хапва пай, но предпочитате солено пред сладко.

Необходими са ви: 
100 гр брашно
бучка сирене
1-2 с.л. мас
25 гр маргарин
200 гр гъби
100 гр кашкавал
2 яйца
125 мл краве прясно мляко

Как се приготвя:
Смесете брашното, маста, маргарина, добавете сол и мая. Разбърквайте ги и доливайте студена вода, докато се получи твърда смес.

Омесете тестото и го разстелете в тава с диаметър около 18 см.  

Запържете леко гъбите и ги изчакайте да изстинат. След това поръсете сиренето върху тестото и го покрийте с гъбите.

Разбийте яйцата и млякото, поръсете със сол и пипер на вкус и излейте пикантната смес върху горния пласт гъби в тавата.

Печете я на около 190 градуса, приблизително 40 минути. Целта е да видите, че се зачервява - след това вече можете да спасите готовата "френска пица" от огъня и да я поднесете на гладниците около вас.

Гарантираме ви, че парчетата ще свършат още, преди да сте успели да кажете "киш"!

4 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



3
Не е посочен 30.07.2012|13:43
Доста тежичко ястие, бих го заменила с една постна пица с патладжат и тиквички на грил.
2
Не е посочен 30.07.2012|09:26
мас + маргарин + кашкавал и то в разгара на лятото??не бих си го причинила за нищо на света
1
Не е посочен 30.07.2012|07:51
Звучи доста апетитно, макар че аз се въздържам за сега да пробвам, тъй като тестото за блата е доста капризно и трудоемко.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay