В заглавието го нарекохме "пикантен пай", но истинското му име е "киш". Той е французин и богатият му пълнеж напълно отговаря на представите ни за нацията, която винаги се опитва да извлече максималното удоволствие от живота.
Кишът може да се приготвя и със зеленчуци или морски дарове, но ние се спряхме на един вкусен вариант с гъби и сирене от Kulinar.bg. Ето как можете да си угодите, ако ви се хапва пай, но предпочитате солено пред сладко.
Необходими са ви:
100 гр брашно
бучка сирене
1-2 с.л. мас
25 гр маргарин
200 гр гъби
100 гр кашкавал
2 яйца
125 мл краве прясно мляко
Как се приготвя:
Смесете брашното, маста, маргарина, добавете сол и мая. Разбърквайте ги и доливайте студена вода, докато се получи твърда смес.
Омесете тестото и го разстелете в тава с диаметър около 18 см.
Запържете леко гъбите и ги изчакайте да изстинат. След това поръсете сиренето върху тестото и го покрийте с гъбите.
Разбийте яйцата и млякото, поръсете със сол и пипер на вкус и излейте пикантната смес върху горния пласт гъби в тавата.
Печете я на около 190 градуса, приблизително 40 минути. Целта е да видите, че се зачервява - след това вече можете да спасите готовата "френска пица" от огъня и да я поднесете на гладниците около вас.
Гарантираме ви, че парчетата ще свършат още, преди да сте успели да кажете "киш"!
4 | 0 |