Калцоне е вид италианска пица, при която продуктите се поставят върху едната половина от тестото, след което се прикриват с другата половина и се запича във фурна.
Пицата може да бъде пълнена с различни видове съставки, като моцарела, пармезан, пушено месо, зеленчуци, гъби, риба, морски дарове и други.
Ето как да приготвите класическа пица Калцоне, която обаче не съдържа никакво месо:
Необходими продукти:
500 грама брашно
1/2 чаша топла вода
1/2 чаша мляко
1 ч.л. суха мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
2 с.л. зехтин
200 грама настъргана моцарела
100 грама пресни гъби
100 грама доматена паста
1 яйце
Начин на приготвяне:
В голяма купа комбинирайте брашното, солта и захарта. Добавете маята и разбъркайте добре.
Направете кладенче в средата на брашното и добавете водата, млякото и зехтина. Месете, докато получите меко и еластично тесто.
Оставете тестото да втаса на топло място за около 1 час.
Разделете тестото на две равни части и разточете всяка част на кръг с диаметър около 25 см.
На единия кръг наредете продуктите. Оставете краищата на кръга празни.
Покрийте с другата част от тестото и запечете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 20 минути, докато пицата стане златиста.
Разбийте яйцето и намажете горната част на пицата. Върнете във фурната за още 5 минути, докато яйцето се запече.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
Последвайте Jenite.bg в Instagram!
1 | 0 |