Sauerbraten е сладко-кисело печено месо с произход, който датира от 9 век. Сега известно като националното ястие на Германия, това "кисело печено" обикновено се състои от голямо парче говеждо месо, което се маринова за няколко дни в комбинация от червено вино, оцет и подправки. След това се задушава, нарязва се и се сервира със сос.
Можете да мариновате месото в средата на седмицата и да го изпечете през уикенда.
Ето как да приготвите телешко "Sauerbraten":
Необходими продукти:
1 глава жълт лук
2 ч. червено вино
1 1/2 ч. червен винен оцет
10 цели зърна черен пипер
2 сушени дафинови листа
1 парче говеждо месо
1 с.л. сол
За соса:
2 с.л. олио
1 глава лук
1/2 ч.л. кошер сол
50 гр. джинджифил
Начин на приготвяне:
В голяма тенджера смесете лука, червеното вино, винения оцет, черния пипер, дафиновите листа и 1 чаша вода. Оставете да заври; намалете топлината до средно ниска и оставете да къкри, като разбърквате от време на време, около 10 минути. Оставете да се охлади до стайна температура.
Поставете говеждото месо в голям контейнер; подправете със сол. Залейте с марината. Покрийте и охладете за 3 дни, като говеждото месо се обръща два пъти на ден, ако не е напълно покрито с марината.
Загрейте фурната на 160 градуса. Извадете говеждото месо от маринатата и го подсушете. Прецедете марината и я запазете.
В голяма тава загрейте олиото. Добавете говеждото месо и гответе, като обръщате от време на време, докато покафенее от всички страни, 10 до 15 минути. Прехвърлете в чиния.
Намалете топлината. Добавете лука и солта и гответе, като разбърквате често, докато омекне и стане полупрозрачен, 4 до 5 минути. Добавете запазената марината. Върнете говеждото месо и всички натрупани сокове в тенджерата и оставете да заври.
Покрийте съда с фолио. Прехвърлете във фурната и печете около 4 1/2 до 5 часа.
Прехвърлете месото върху дъска за рязане и покрийте с фолио. Оставете да престои поне 30 минути.
Междувременно прецедете соса и го върнете в тенджерата. Оставете да заври на силен огън и добавете джинджифила. Намалете топлината и оставете да къкри, като разбърквате от време на време, докато се сгъсти, още 10 до 15 минути.
Нарежете месото на филийки и го прехвърлете в чиния. Сервирайте със сос.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 | 0 |