Този традиционен пататник е вкусно и засищащо ястие, което е идеално за споделяне със семейството и приятелите. Насладете се!
Необходими продукти:
1 кг картофи
2 глави лук
200 г сирене
100 г масло
1 ч. л. сол
Черен пипер на вкус
Магданоз за поръсване
Начин на приготвяне:
Първо обелете картофите и ги нарежете на тънки филийки. Нарежете лука на ситно. В голяма купа смесете нарязаните картофи, лука, натрошеното сирене, солта и черния пипер. Разбъркайте добре, за да се комбинират всички съставки.
Намажете тавата с масло. Можете да използвате кръгла или правоъгълна тава, в зависимост от предпочитанията ви. Поставете половината от картофената смес в намаслената тава и я натиснете равномерно, за да образувате плътен слой.
Поръсете равномерно половината от маслото върху картофения слой. Добавете останалата част от картофената смес и я изравнете. Поръсете равномерно останалото масло върху втория слой картофи. Изечете пататника в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 45 минути или докато горната част стане златисто кафява и хрупкава.
Извадете пататника от фурната и го оставете леко да се охлади. Нарежете пататника на парчета и го сервирайте топъл, поръсен с прясно нарязан магданоз.
1 | 0 |