Червената леща е вид малка и ароматна храна, богата на белтъчини, фибри и множество витамини и минерали. Тази храна е особено полезна, тъй като предоставя важни хранителни вещества, включително желязо, магнезий, фолиева киселина и витамини от група В. Червената леща е известна със своята способност да подобрява сърдечното здраве, контролира нивата на кръвни захари и осигурява енергия с нисък гликемичен индекс.
Ето три вкусни начина за приготвяне на червена леща:
Супа
Съставки:
1 чаша червена леща (измита и отцедена)
1 глава лук, нарязана
2 моркова, нарязани
2 домата, нарязани
3 ч.ч. зеленчуков или пилешки бульон
2 ч.л. кимион
Сол и черен пипер на вкус
Сок от 1 лимон
Начин на приготвяне:
Загрейте малко олио в голяма тенджера и сотирайте лука до омекване. Добавете морковите и доматите и гответе за още няколко минути. Прибавете червената леща и кимиона, след което залейте с бульона. Варете на слаб огън, докато лещата се свари напълно. Подправете със сол, черен пипер и лимонов сок.
Салата
Съставки:
1 чаша червена леща (измита и сварена)
1 червен букет чушка, нарязан
1 морков, настърган
1/2 червен лук, нарязан
2 с.л. зехтин
1 с.л. балсамов оцет
Сол и черен пипер на вкус
Пресен копър за гарнитура
Начин на приготвяне:
Смесете сварената леща с нарязаната чушка, морков, лук и копър. В отделна купа смесете зехтина, балсамовия оцет, сол и черен пипер. Полейте салатата с този сос и добре разбъркайте. Гарнирайте с пресен копър.
Пюре
Съставки:
1 чаша червена леща (измита и отцедена)
1 глава лук, нарязана
2 скилидки чесън, ситно нарязани
1 морков, нарязан
1/2 ч.л. кимион
4 ч.ч. зеленчуков бульон
Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Сотирайте лука и чесъна в голям тенджер с малко олио. Добавете морковите, червената леща, кимиона и залейте със зеленчуковия бульон. Варете на слаб огън, докато лещата стане мека. Смелете супата с блендер до получаване на гладко пюре. Подправете със сол и черен пипер. Поднесете горещо и може да добавите малко сметана при сервиране.
0 | 0 |