5 често срещани причини за закъснението на менструацията

Ето на какво може да се дължи то

5 често срещани причини за закъснението на менструацията

Закъснението на менструацията може да бъде доста плашещо, особено ако не планирате да станете майка или пък просто нямате представа защо може да се случва и започвате да се плашите за здравето си. В такива моменти трябва да запазите спокойствие и да си припомните, че има няколко съвсем нормални и често срещани фактора, които могат да забавят менструацията.

Днес ще ви представим 5 неща, които могат да причинят закъснението. Те могат да се случат на всяка една от нас и са напълно естествени. Не бива да се притеснявате до лудост всеки път, когато цикълът ви се обърка - причината може да бъде съвсем безобидна!

1. Той не може да бъде еднакъв всеки път
Има някаква разлика всеки месец, което означава, че един месец цикълът ви може да е 24 дни, а на другия - 32, и това е напълно нормално. Ако менструацията не се появи, когато я очаквате, то просто тялото ви все още не е завършило своя цикъл.

2. Стресът забавя овулацията
Ако сте много притеснена и имате доста грижи, то тялото ви ще сметне, че сега не е подходящ момент да заченете и ще се забави с отделянето на яйцеклетката. Така овулацията ще настъпи по-късно или няма да настъпи изобщо, което от своя страна води до забавяне или липса на менструация.

5 често срещани причини за закъснението на менструацията

3. Болни сте или имате контузия
Ако тялото ви не е в добро състояние и не може да се справи с евентуална бременност, то овулацията ще се забави, докато се почувствате по-добре. Това също може да отложи менструацията.

4. Не се храните достатъчно или тренирате твърде много
Това отново има общо с вашето здравословно състояние. Усилените тренировки забавят или спират менструацията, а нередовното и лошо хранене отслабва организма и също води до проблеми с цикъла.

5. Приемате лекарства
Приемът на антибиотици или други лекарства, които не сте употребявали досега, може не само да забави менструацията, но и да я спре напълно. Ако се съмнявате, че именно лекарство е причината, говорете с лекаря, който ги е предписал.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay