Заблудите за отслабването: Хората вече не вярват в диети

Броят на хората, които са на диета, намалява

Заблудите за отслабването: Хората вече не вярват в диети

Информация за отслабването ни залива отвсякъде. Книги за диети са се превърнали отдавна в бестселъри. Списъците са доминирани от заглавия като "Grain Brain" (относно това колко са вредни въглехидратите) и "Giada’s Feel Good Food" (учител за поддържане на форма чрез хранене и упражнения).

Сайтовете за "правилния" здравословен живот никнат като гъби ежедневно и заливат все повече хора с пропагандата си.

Въпреки това броят на хората, които са на диети, намалява. Изследване, публикувано по-рано през месеца от компанията за проучвания NPD Group, установява, че 19% от американците са били на курс за намаляване на килограмите.

За сравнение, през 1991 г подобен тип мероприятия са били посетени от цели 31% от населението. "Най-голям е спадът на жените, които следват диета".

Друго проучване показва, че хората, спазващи диети, го правят със значително по-малка продължителност, а не както е било преди 20 години.

Една от причините за тези промени може да се търси във възприятията на хората. Наднорменото тегло става все по-често срещано и хората, свиквайки с вида му, го приемат за нормално. Проучване от 2012 установява, че 23% от американците намират слабите хора за значително по-привлекателни от тези с наднормено тегло. За сравнение, през 1985 този процент е бил 55.

Тези проценти ясно показват промяната в нагласите и самоусещането. Като не можеш да промениш нещо, започваш да го харесваш такова, каквото е.

"Аз мисля, че хората започват да осъзнават, че сами по себе диетите не работят", казва д-р Шах, главен директор на болница Amari Medical, Ню Йорк.

Тези тенденции се отразяват в приходите на индустрията, занимаваща се с отслабването на хората. В това число влизат различните платени хранителни програми, хранителни и добавки, курсове и прочее. От 2008 г до 2013 г индустрията за отслабване намалява приходите си с годишен темп от 3,7%.

И така, въпреки че отвсякъде ни залива поток от информация за диети, все по-малко хора поглеждат към тях, просто знаейки, че няма да имат (дълготраен) ефект.

За още статии на тема "Здраве" станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



6
Не е посочен 28.02.2014|09:48
Това е по важното, човек да се научи да се храни правилно.
5
Не е посочен 27.02.2014|13:07
Отдавна съм спряла с диетите. Гледам какво хапвам, но диета не мога да пазя.
4
Не е посочен 27.02.2014|09:56
Повече движение, разходки и правилен хранителен режим, това е моята формула за отслабване.
3
Не е посочен 26.02.2014|15:35
за хубаво за лошо без диети не може :)
2
Не е посочен 26.02.2014|15:13
Е айде нямат ефект, но ти колкотои да спортуваш, ако после се храниш пак като разгонена свиня няма как да отслабнеш. имат ефект разбира с.е
1
Не е посочен 26.02.2014|14:48
Така е диетите нямат ефект, ако някой иска да отслабне просто да се подложи на стрес и напрежение, от нерви се отслабва много бързо, знам го от личен опит.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay